NAJK verbaasd over graancommotie
Door droogte in de Verenigde Staten en lagere hectare-opbrengsten in Oost- en Zuid-Europa is krapte ontstaan. Dit heeft ertoe geleid dat de prijs van graan is opgelopen naar € 270,- per ton. In verschillende media is inmiddels veel bericht over deze zogenaamde ‘hoge’ prijzen.
Onder kostprijs
“We vragen ons bij NAJK af of het wel reëel is om van hoge prijzen te spreken als de boer met dit prijsniveau een normaal of zelfs gewenst rendement kan halen,” aldus Eric Pelleboer, portefeuillehouder akkerbouw bij NAJK. “Politiek gezien is men huiverig voor hoge voedselprijzen, aangezien veel onrusten in landen daar debet aan zijn. Als de G20 naar aanleiding van die onrusten bij elkaar komt, moet men daar ook beseffen dat het meeste voedsel veelvuldig onder kostprijs verkocht wordt. Wil men voedselzekerheid veiligstellen op de langere termijn, dan zal dit hoger op de agenda moeten worden gezet. Voor voedselzekerheid op korte en lange termijn is een kostendekkende prijs een vereiste.”
Op de schop
In de berichtgeving rondom graan is ook voorraadbeheer vaak ter sprake gekomen. “Het is nog niet zo lang geleden dat we grote voedselvoorraden hadden. Het aanhouden van deze voorraden was geen succes. Mede hierdoor is het Europees landbouwbeleid op de schop gegaan”, aldus NAJK-voorzitter Wilco de Jong. “We moeten stabiliteit ook niet verwarren met stabiel lage prijzen.” En daarbij: “Golfbewegingen in de markt kunnen niet alleen aan de onderkant plaatsvinden.”
Meerkosten doorberekenen
NAJK stelt tenslotte ook dat het probleem niet zozeer ligt bij dure grondstoffen maar in meerkosten die niet doorberekend kunnen worden. Bijvoorbeeld bij vlees. “Geen enkele boer waar ook ter wereld kan structureel onder zijn kostprijs produceren. In welke sector dan ook. De eindgebruiker moet daarom uiteindelijk de prijsschommelingen in de markt gaan betalen, aldus Eric”.
Tekst: NAJK