LTO: ‘Waterkwaliteit maatregelen alleen als doelen niet worden gehaald’

Een van de pijlers van het zevende Actieprogramma Nitraat is de transitie naar duurzame bouwplannen waarbij een substantieel deel bestaat uit grasland of rustgewassen en vanggewassen. Maar dit geeft ondernemers geen enkel perspectief, constateert LTO.
Economische gevolgen niet onderzocht
De agrarische belangenorganisatie vermoedt in de voorschriften rondom rustgewassen, vanggewassen en bufferstroken langs sloten vooral een juridisch doel. Als de maatregelen maar juridisch waterdicht zijn. Ze doen geen recht aan het ondernemerschap, maken weinig onderscheid in gebieden en ze laten het verdienvermogen niet intact.
Het is niet onderzocht welke economische impact de zeer zware middelvoorschriften hebben. Het nieuwe Europese GLB subsidiebeleid lijkt te worden gebruikt om verregaande middelvoorschriften te financieren. Ook de impact op de agroketen zal groot zijn. Bijvoorbeeld voor de suiker-en aardappelverwerkende industrie, waarschuwt LTO.
Internetconsultatie en krachtenbundeling
LTO kondigt aan samen met vertegenwoordigers van ketenpartijen zoals BO Akkerbouw, NAV, NAJK en Rabobank samen op te willen trekken om het ministerie van LNV op andere gedachten te brengen. Namelijk dat vakmanschap onontbeerlijk is voor een gezonde bodem en gezond water. Beleid dat ervoor zorgt dat boeren hun gewassen optimaal kunnen bemesten en de bodem kunnen verbeteren met zoveel mogelijk producten uit de agrarische kringloop.
Voor dat doel zal ook uitgebreid gebruik gemaakt worden van de internetconsultatie ronde die het ministerie van LNV heeft uitgeschreven, kondigt LTO aan. Klik hier om naar de Internetconsultatie pagina te gaan om te reageren: