Drone toont verschillen in demoperceel TopBodem Betuwe
Het perceel waar Gijs van der Woerd dit jaar zijn suikerbieten op teelt laat de verschillen in grondbewerking zien. Kleurverschillen en dichtheid van het gewas zijn op de dronebeelden van Meuffels mooi te zien.
Meuffels: „Op de beelden van 4 september zie je een paar dingen. Allereerst tekent de strook die we in de winter geploegd hebben zich duidelijk af. Hier zijn de bieten lichter van kleur. De strook geploegd in de nazomer en waarop geen groenbemester is geteeld, heeft meer bladmassa en er zijn vanuit de lucht minder open plekken zichtbaar.” Op de dronefoto's valt het op hoe scherp de lijn is bij de lichtere strook. Het winterploegen leverde een meer verdichte onderlaag op, wat het wortelen van de suikerbieten moeilijker maakt.
Bij vorige veldbezoeken bleek dat de groenbemesters goed waren voor de stikstofvoorziening van het gewas. Het leek erop dat het gewas in de loop van het seizoen profiteerde van de mineralisatie uit gewasresten van de groenbemesters. Het Terralife-mengsel (op de foto's het rechterdeel van het perceel) was te laat gezaaid voor een optimale ontwikkeling. Nu ziet Meuffels in dit deel van de demo een bietengewas dat toch 'opvallend mooi van kleur is'. „Wel zijn er hier op de overzichtsfoto meer open plekken zichtbaar.” Die onregelmatige opkomst hadden de TopBodem-partners bij bezoekjes in voorjaar en zomer al opgemerkt.
Wat de verschillende behandelingen met de opbrengsten van de bieten gaan doen, moet dit najaar blijken. De grote gradiënt in dichtheid van dit perceel, lopend van zand tot matig zware klei is op de dronebeelden ook te zien. Meuffels: „Het verschil in grondsoort is zichtbaar aan het gewas. Verder zie je ook heel duidelijk de rijsporen.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Gerard Meuffels