Doorbraak veldrobot laat nog even op zich wachten
Dat kwam donderdag naar voren tijdens een webinar over dit onderwerp. Het webinar werd georganiseerd door Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) en ‘Boerderij van de toekomst’.
Verschillende sprekers gaven aan mogelijkheden voor robots te zien. Ze kunnen taken overnemen die vaak in het seizoen terugkeren. Ook zijn ze in te zetten voor saai en repeterend werk of op lastige tijden. Onkruidbestrijding en gewasbescherming lijken bij uitstek robottaken, geeft Frits van Evert (WUR) aan. „De akkerbouwer stelt in, de robot doet het werk en aan het eind van de dag is op de tablet te zien wat er is gebeurd.”
Dat het in de praktijk nog niet zo gaat, heeft verschillende redenen, aldus Van Evert. Technisch moeten er nog slagen gemaakt worden. Communicatie tussen verschillende datasystemen van trekker, machine, robot en tablet is nog niet gestandaardiseerd. Daarnaast is het compleet uitvoeren van een taak nog een uitdaging. „Wat doet een robot als de brandstof op is. Of wat als er een obstakel is. Of hoe reageert een robot op een storing?”, zo vraagt de WUR-onderzoeker zich af. Een taak compleet uitvoeren betekent in zijn ogen dan ook „van schuur naar veld, uitvoeren, reageren op omstandigheden en terug naar de schuur.”
Drempel lager
De meningen over wat een robot moet doen als hij goed werkt, verschillen. Naast de genoemde onkruidbestrijding en gewasbescherming, kunnen robots ook worden ingezet voor bijvoorbeeld oogst en grondbewerking. WUR-onderzoeker Bram Veldhuisen ziet met name op dat laatste vlak kansen. „Bewerkingen die relatief weinig of geen schade kunnen doen maken de drempel voor robotwerk lager.” Hij denkt ook aan bijvoorbeeld strohakselen.
Op welke plaats de robot ook wordt ingezet, vraag blijft of de kosten ook opwegen tegen de baten. Nu is dat nog duidelijk niet het geval, geeft een Noord-Hollandse vollegrondsgroenteteler aan. Hij draaide met een robot op proef, maar was nog teveel bezig met controle, afstellen en instellen. „Het spaarde nog geen man uit.” Daarnaast ziet hij de robot nog niet oogsten, hoewel hij dat in verband met personeelstekort graag zou willen. „Daarvoor is ons product te kwetsbaar. Dat kan een robot nu nog niet aan.”
Specialisatie
Vanwege de ontwikkelingen die nog gedaan moeten worden en de financiële barrière die er nog is, ziet Veldhuisen de komende jaren ruimte voor een tussenoplossing. Hij verwacht dat ‘gewone’ trekkers autonoom gemaakt zullen worden. Zij kunnen dan op wens taken zelfstandig uitvoeren, maar ook met chauffeur gebruikt worden. „Eerst massa, dan specialisatie.”