
Groot onderzoek naar bodemweerbaarheid van groenbemesters

PPS groenbemesters onderzoekt wat er precies in de bodem gebeurt en welke microbiële gemeenschap zich gaat ontwikkelen bij welk type groenbemester. De eerste resultaten laten zien dat er verschillen zitten tussen de verschillende groenbemesters en het microbiële bodemleven.
Uitgebreid onderzoek
Er is bij Vandinter Semo in Scheemda een uitgebreid proefveld aangelegd in het kader van PPS groenbemesters. Het veld heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de effecten van groenbemesters op bodemgebonden ziekten. We onderzoeken op dit proefveld 9 soorten groenbemesters en twee complexe mengsels (5 en 8 componenten) Exact hetzelfde proefveld ligt op twee andere locaties in Nederland.
Snelheid grondbedekking goede graadmeter biomassa productie
Op dit moment is de snelheid van grondbedekking goed te beoordelen. Van alle soorten op het proefveld is bladrammenas Cordoba het gewas dat het snelst groeit. Na 17 groeidagen is de grond voor ca. 80% bedekt. (zaaidatum 13 augustus) Er blijkt een sterk verband te zijn tussen snelheid van grond bedekken en de biomassaproductie. Hoe sneller de grond is bedekt hoe meer droge stof er wordt geproduceerd. Vooral de vlinderbloemigen hebben moeite om biomassa te vormen en de grond te bedekken.
Meerwaarde groenbemesters
Op dit proefveld meten we de biomassaproductie, snelheid van grond bedekken en het effect op een aantal bodempathogenen zoals Rhizoctonia. Daarnaast kijken we naar de opbouw van schadelijke nemathoden en het type microbiële gemeenschap in de bodem. Interessante vraag is welke groenbemesters en groenbemestersmengsels een extra meerwaarde bieden op bodemgezondheid en bodemweerbaarheid. Volgend jaar worden de opbrengst effecten in de volgteelt gemeten. De resultaten zullen daarna zo snel mogelijk door ons bekend worden gemaakt.
Tekst: Vandinter Semo
Beeld: Vandinter Semo