Groenbemesters en voorjaarsploegen op klei
Soortenkeuze
Bij ondiep ploegen in het voorjaar is het beter niet te kiezen voor grassoorten. Een graszode is lastiger te verwerken waardoor het risico op hergroei groot is. Ook een fors ontwikkelde bladrammenas is lastiger te verwerken. Vorstgevoelige groenbemestersoorten zijn door het (gedeeltelijk) afsterven goed in te werken. Wanneer er nog veel bovengrondse massa staat, is het goed dit voor te bewerken door te klepelen, te maaien of met een messenwals te rijden.
Onkruid
Een goed ontwikkelde groenbemester zorgt voor een goede onkruidonderdrukking in de herfst en winter. Ondiep ploegen bestrijd in het voorjaar de onkruiden die zich wel hebben kunnen ontwikkelen.
Structuur
Voorjaarsploegen is niet bedoeld om de bouwvoor los te maken. De beworteling van groenbemesters kunnen dit wel, of gebruik een bouwvoorlichter onder goede omstandigheden (droge bodem) om de bodem los te maken. Dit kan voor het ploegen uit maar heeft als risico dat het ploegwerk minder vlak komt te liggen.
Ploeg niet te vroeg in het voorjaar, maar laat de tijd tussen het ploegen en de voorjaarsbewerking zo kort mogelijk zijn. Dit omdat de ploegvoor in het vroege voorjaar (februari/maart) onvoldoende meer verweerd en bij sterk drogend weer zelfs te veel kan uitdrogen waardoor er een kluiterig zaaibed kan ontstaan. Onder sterk drogende omstandigheden is het beste direct of zo snel mogelijk een voorjaarsbewerking uit te voeren om een goed zaaibed te krijgen en de aansluiting met de onderlaag te herstellen. Doordat beide bewerkingen vlot achter elkaar gedaan moeten worden, vraagt dit een goede arbeidsorganisatie. Daarnaast is vlak ploegwerk belangrijk om een goede aansluiting met de ondergrond te krijgen.
Een diepte van ploegen van ongeveer 15 cm is om voldoende kerende werking te hebben om de groenbemesterresten en onkruiden goed onder te werken. Wanneer het land vlak ligt, en de groenbemestermassa niet te fors is, is 12 cm ook haalbaar gebleken. Het voordeel van ondiep ploegen is dat het organisch materiaal minder diep wordt ingewerkt, waardoor dit sneller en beter kan verteren.