Met ICM naar een robuust teeltsysteem
Gewasbeschermingsmiddelen zijn van belang voor een goede oogst, maar de afhankelijkheid ervan en de kwetsbaarheid van het huidige systeem, maken dat een omslag nodig is.
Beuling, die ook bestuurslid is van BO Akkerbouw: “Met mij zullen vele akkerbouwers nieuwsgierig zijn: hoe gaan we het aanpakken naar de toekomst toe? Met name 2030 is een belangrijk jaar om te zorgen dat we zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen toepassen. En zorgen dat we onze bodem weerbaar en tiptop in orde hebben.”
Samenhang in bedrijfsvoering
Met minder gewasbeschermingsmiddelen zal het hele teeltsysteem anders worden. Dat vereist een integrale aanpak, vertelt Riemens.
“ICM gaat over samenhang in de bedrijfsvoering: gewasdiversiteit, de juiste rassen kiezen, duurzaam bodembeheer, monitoring & evaluatie en directe bestrijding van ziekten en plagen. De presentaties op de Plant- en Bodemgezondheidsdag gaan in op de resultaten van het onderzoek tot nu toe.”
Rassenkeuze en gerichte bestrijding
Eén van de onderdelen van ICM is de rassenkeuze. Voor akkerbouwers zijn afzetzekerheid en een goede prijs belangrijke factoren bij het kiezen van het ras, vertelt Riemens.
“In onze proeven hebben we onderzocht welke rassen daarnaast de afhankelijkheid van chemische gewasbescherming kunnen verminderen. Onderzoekers vertellen op de Plant- en Bodemgezondheidsdag hoe deze weerbare rassen gecombineerd worden met teeltmaatregelen en gerichte bestrijding van schimmelziekten als Phytophthora en Cercospora.”
Gewasdiversiteit en bodemkwaliteit
Op 16 september is er in de zeven presentaties eveneens aandacht voor de andere onderdelen van ICM, zoals gewasdiversiteit en bodemkwaliteit.
“Zo doen we in Vredepeel een proef met groenbemesters. Deze moet aanwijzingen geven welke groenbemester of welk mengsel groenbemesters akkerbouwers het beste kunnen kiezen vóór de teelt van aardappelen. Onderzoekers testen daartoe de waardplantstatus van verschillende groenbemesters voor vrijlevende nematoden en Verticillium”, legt Riemens uit.
Verder gaan de presentaties in op de interactie tussen plant en bodem én hoe die wordt benut om de bodemkwaliteit te verbeteren. “Onderzoekers laten de effecten zien van verschillende maatregelen op de bodemkwaliteit”, besluit Riemens.
Samenwerkende partners
De PPS Akkerbouw op Zand wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research op initiatief van BO Akkerbouw en in samenwerking met dertien private partijen. Dat zijn Stichting IRS, Agrifirm, Artemis, CZAV, LambWeston, Geersing Potato Specialist, Cebeco AgroChemie, Oro Agri, Bayer, Syngenta, UPL, Ecostyle Professional, HZPC. Topsector Agri & Food is medefinancier.