Bayer luidt noodklok over beheersing valse meeldauw

Want dat risico is groot bij het gebruik van middelen die nog overblijven als mancozeb vanaf volgend jaar niet meer gebruikt mag worden. Deze werkzame stof is volgens Bayer de resistentiebreker bij uitstek in het fungicidenschema.
Er zijn in 2022 na het wegvallen van mancozeb nog drie producten beschikbaar die een goede preventieve werking hebben tegen valse meeldauw. Maar deze producten zijn grotendeels gebaseerd op dezelfde werkzame stoffen. Qua resistentiemanagement bevinden telers zich op glad ijs, aldus Bayer.
Minimaal bespuiting interval
Delphy teeltspecialist Johnny Remijn is het helemaal eens met de situatieschets van Bayer. „Het is erg zorgwekkend. Zeker in de uienteelt. In de aardappelteelt zijn er meer alternatieven voor mancozeb. Maar het resistentieprobleem geldt eigenlijk voor alle beschikbare fungiciden voor welke teelt dan ook. Het speelt ook in de granen en de suikerbieten. Breedwerkende fungiciden met weinig risico op resistentie zijn niet meer beschikbaar en er komen op korte termijn ook geen nieuwe."
Volgens Remijn verergeren de minimale interval voorschriften tussen de bespuitingen de problematiek ook nog eens. „Dit jaar kreeg valse meeldauw daardoor nog meer kans om toe te slaan.”
Zaaien met de wind mee
Bayer raadt telers aan nu al na te denken over de mogelijkheden voor ziektebeheersing in 2022. Want de tijd is geweest dat fabrikanten nog in korte tijd nieuwe middelen uit de mouw schudden. De middelenleverancier adviseert goed na te denken of alle mogelijkheden die geïntegreerde gewasbescherming (IPM) biedt zijn benut.
Zoals uitgekiende bemesting, het gebruik van beslissingsondersteunende adviessystemen (BOS), rassenkeuze of bijvoorbeeld het zaaien in de meest voorkomende windrichting. Daardoor droogt het loof net wat sneller zodat er minder snel infectie plaatsvindt.