Column: Ed Noordam: Ook in Letland matige opbrengsten in graanoogst
De oogst op zich is goed verlopen, al was het wel een uitdaging dat het graan in deze hele regio vrijwel tegelijk was afgerijpt. Na de langste dag werd het hier droog en heet: we hebben drie weken temperaturen van 32 tot zelfs 36 graden gehad. Met als gevolg dat we eigenlijk overal tegelijk moesten zijn met de combines. Dat vroeg van ons wel enige creativiteit, maar het is gelukt. Op een bepaald moment zaten we tegen de Litouwse grens aan, zo’n 350 km van ons bedrijf af. Om thuis te kunnen dorsen, zijn we ’s nachts met de combine naar de boerderij gereden, om vervolgens de volgende dag de hele dag daar te dorsen.
De opbrengsten waren matig. In de wintergranen was het nog redelijk tot goed en ook in de vroeg gezaaide zomergranen ging het nog. Maar de latere zomergerst en de haver is verdroogd door de hitte van eind juni. Die temperaturen waren desastreus. De opbrengsten lagen daar op soms 2 ton per hectare. In de tarwe was 8 ton dit jaar een goede oogst. Ook de kwaliteitscijfers waren niet al te hoog.
Lees verder onder de foto
Jammer, want de gewassen stonden er tot de langste dag prima bij. Toen die hitte intrad, verschrompelden ze gewoon. Deze temperaturen zijn ook voor Letland ongekend. Meestal is het in die tijd zo rond 20 tot 22 graden, en er is weinig verschil tussen de dag- en nachttemperaturen.
De oogst is opgeslagen in onze eigen schuren. Vorige week zijn we begonnen met het afleveren. Een groot deel van de biologische granen leveren we aan Nederland. We zitten vrij dicht bij de kust, dus de export verloopt via schepen. Afhankelijk van de tarieven kiezen we voor bulkschepen of vervoer in zeecontainers.
We telen onze gewassen voor de vrije markt en dat lijkt vooralsnog dit jaar gunstig uit te pakken. De markt voor biologische granen is klein en de prijzen voor bio-eiwit zijn redelijk. Wel merken we dat de graanmarkt aardig vol zit, waardoor de marge ten opzichte van gangbaar geteelde granen beperkt is.
Lees verder onder de foto
De wintergranen zijn inmiddels gezaaid. We hebben 300 hectare in loonwerk gezaaid. Ja, dat werd ook nog weer een uitdaging: we hadden er een zaaimachine bijgekocht, maar ja, die kwam niet. Om het werk rond te kunnen zetten, hebben we tijdelijk in twee ploegen gewerkt, zodat er dag en nacht doorgezaaid kon worden. Zo konden we 60 hectare per dag doen met onze vier meter brede zaaimachine. Niet slecht. De zaai op onze eigen percelen viel hierdoor wel iets later dan de bedoeling was, maar het is niet anders.
Het groeiseizoen in Letland is kort, daarom doen we er alles aan om de gewassen bij de start een extra boost te geven. We hebben voor de zaai compost uitgereden en ondergeploegd. Tevens hebben we dit jaar als proef as van de stadsverbranding uitgereden. Dit is een biologisch product, dus voor ons toegestaan. In Estland wordt dit veel gebruikt als meststof, voor ons bedrijf is het nieuw. Op deze manier proberen we de natuur op een biologische manier te stimuleren.
Lees verder onder de foto
Op ons bedrijf werken zeven mensen uit de omgeving in vaste dienst. Het is lastig om hier goed personeel te vinden, zeker als het gaat om tijdelijke krachten. Daarom prijs ik mezelf extra gelukkig dat ik nu twee Nederlandse stagiaires heb. Deze mensen verstaan hun vak en werken goed door. Het is het eerste jaar dat ik een stagiaire heb, die tweede kwam dit jaar heel goed uit: één op de zaaier en één op de ploeg. Dat ging heel mooi zo.