Zelfrijdende aardappelrooier is serieus alternatief
Grote akkerbouwbedrijven hebben al langer zelfrijders, geeft Jan Hepping van Zonna in Beilen aan. Het bedrijf heeft onder meer Grimme in het programma. De trend bij hen is zelfs al dat tweerijige zelfrijders worden omgeruild voor een vierrijer. Hoewel het omgekeerde ook voorkomt. Vanwege flexibiliteit ruilde een klant zijn vierrijer weer om tegen twee tweerijers. De tweerijers die hij inruilt, blijven in ieder geval niet lang in Beilen. „Ze blijven zelfs meestal niet in onze regio.”
Moeilijk te zeggen waar ze wel blijven. Een Zeeuwse Grimme dealer geeft desgevraagd aan ze nog niet nodig te hebben. Hij wil ook nog niet van een trend spreken. Wel ziet hij dat een zelfrijder meer als alternatief wordt onderzocht. Het lijkt er op dat landelijk gezien de balans al meermalen doorslaat naar een zelfrijder. Eén van de oorzaken is dat de prijs van een goede gebruikte kan concurreren met die van een nieuwe getrokken. Met alles erop en eraan.
Personeel als knelpunt
Daarnaast spelen factoren als oogstorganisatie, zeefcapaciteit en tractie een rol. Opvallend is dat vrijwel alle bevraagde akkerbouwers ‘personeel’ als één van de redenen aangeven om te zoeken naar een alternatief voor de wagenrooier. De akkerbouw lijkt in het algemeen niet in trek als werkveld. En de regels met name rondom het trekkerrijbewijs maken het moeilijker en duurder om iemand uit de kennissenkring zomaar in te zetten.
De technische mogelijkheden van een zelfrijder zijn een andere beslisfactor. Het gemodder in de afgelopen oogstseizoenen met vooral niet-aangedreven wagenrooiers zet menig akkerbouwer aan het denken. Hoewel ook weer geen wonderen moeten worden verwacht. Een zelfrijder gaat wel langer door, maar kent ook zijn grenzen. „Werk er qua omstandigheden mee als met een wagenrooier en je krijgt alles er netjes uit en je houdt de boel heel”, merkte iemand in het veld op. „Ook een zelfrijder kun je op de knieën krijgen.”
Lees het volledige achtergrondartikel over de zelfrijders in het vakblad Akkerwijzer van september. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.