Serie Onderzoek: zoeken naar robuust teeltsysteem voor akkerbouw op zand
In deze PPS, die voluit ‘Integrale aanpak gewasbescherming voor de akkerbouw op zand’ heet, wordt bekeken of het mogelijk is tot 50 procent reductie te behalen op het gebruik van chemische gewasbescherming door toepassing van Integrated Crop Management (ICM). Dat betekent dat er niet alleen naar de keuze van gewassen wordt gekeken, maar naar het totale bouwplan op een bedrijf, vertelt onderzoeker Bert Evenhuis. „We willen naar een strategie toe waarbij de akkerbouw minder afhankelijk is van chemische middelen en waarin geen hoger risico middelen meer worden toegepast. Hoe vliegen we dat aan, om welke middelen gaat het en welke alternatieven zijn er mogelijk?”
Robuust bouwplan
De implementatie van een ICM-systeem begint bij het bouwplan. Welke gewassen ga je telen voor een rendabele teelt, in welke volgorde leg je die neer en welke groenbemester past daar bij? Het gaat om de zoektocht naar een robuust bouwplan, aldus Evenhuis. „Er is niet één juist antwoord op deze vragen te vinden, maar er zijn wél veel foute keuzes te maken. Feit is: hoe ruimer het bouwplan, hoe robuuster. Op zand werken wij met een gewasrotatie voor aardappelen en bieten van 1 op 4 en voor andere gewassen van 1 op 8. Dan houd je ziekten en plagen beter onder controle en hoef je minder middelen in te zetten.”
Weerbare gewassen
De volgende vraag is welke rassen het beste kunnen worden geteeld. Daarbij wordt gekeken of er rassen zijn die een verminderde gevoeligheid hebben voor ziekten en plagen, zegt de onderzoeker. In de PPS is in suikerbieten gekozen voor rassen met een resistentie tegen het bietencysteaaltje, een hoge tolerantie voor Rhizomanie en Rhizoctonia en een hoge mate van resistentie tegen bladvlekkenziekte. „Een aantal middelen dat tegen deze ziekten wordt gebruikt, staat op de lijst van hoog risico middelen. Deze vallen op den duur weg. Door weerbaardere rassen te telen, kunnen stappen worden gezet richting een robuust teeltsysteem”, aldus Evenhuis.
Gerichte bestrijding
Voor aardappel en ui is in de PPS gekozen voor rassen die resistent zijn tegen respectievelijk Phytophthora en valse meeldauw, zodat de inzet van gewasbescherming kan worden beperkt tot fungicide resistentie management. Andere thema’s binnen Integrated Crop Management die in de PPS aan de orde komen zijn bodembeheer/bemesting, monitoring in het seizoen met bedrijfsondersteunende systemen, gerichte bestrijding met traditionele gewasbescherming, biologische bestrijders en mechanische bestrijding en grondbewerking.
BO Akkerbouw en WUR houden vandaag de Plant- en Bodemgezondheidsdag op de Proefboerderij in Vredepeel. Onderzoekers presenteren hier kennis uit de PPS’en Integrale aanpak gewasbescherming voor de akkerbouw op zand en Beter Bodembeheer.