
Video: Ziektevrije uienteelt is ook in 2022 prima haalbaar
Na een heftig schimmeljaar zal men komende winter spuitschema voor de uien extra aandacht geven. Helemaal nu mancozeb verdwijnt.
Na een heftig schimmeljaar zal menig teler komende winter zijn spuitschema voor de uien extra aandacht geven. Helemaal nu mancozeb verdwijnt. Steven Dorrestijn ziet zeker mogelijkheden voor een ziektevrije teelt. “Maar we zullen alles nodig hebben.”
De schrik voor schimmelziekten zit er na teeltseizoen 2021 bij veel uientelers goed in. “We hebben in jaren niet zo’n hoge schimmeldruk gezien”, zegt Steven Dorrestijn. “In het hele land zijn er problemen geweest met valse meeldauw. Ook bladvlekkenziekte heeft kansen gehad maar valse meeldauw had duidelijk de overhand.” Met het verdwijnen van mancozeb en de mancozeb-houdende fungiciden ziet het toneel voor de schimmelbestrijding in uien er voor 2022 er een stuk leger uit. “Wij konden dat goed merken bij de bezichtiging van onze proeven door de gewasbeschermingshandel”, vertelt de Syngenta adviseur. “De opkomst en de interesse was groot.” Het vorig jaar geïntroduceerde fungicide Orondis® Plus Amistar® liet zich in de proeven van z’n beste kant zien.
Dorrestijn: “In twee doorspuitschema’s bleek Orondis Plus Amistar de beste. En dat gold ook voor een praktijkschema in dezelfde proef. De aanwezigen waren zeer tevreden over de kracht van ons nieuwe fungicide. In aansluitproeven van derden kwam de goede werking van Orondis Plus Amistar eveneens goed uit de verf.” En ook de praktijk heeft het middel ontdekt. “Wij kunnen aan de verkoopcijfers zien dat veel uientelers kennis hebben gemaakt”, lacht Dorrestijn.
Brede preventieve werking
Volgens Dorrestijn heeft Orondis Plus Amistar prima papieren voor een plek in de spuitschema’s van 2022. “Het middel is niet alleen sterk, maar het werkt ook heel breed. Behalve valse meeldauw pakt het ook bladvlekkenziekte, stemphylium en papiervlekkenziekte aan. Veel van die ziekten zitten vaak al vroeg in het seizoen sluimerend in het gewas te wachten op goede omstandigheden. Daarom positioneren wij Orondis Plus Amistar in de eerste helft van het seizoen. Je geeft het gewas dan al vroeg een brede bescherming.” De adviseur benadrukt dat vooral valse meeldauw door z’n lange incubatietijd vaak voor verrassingen zorgt. “Het duurt soms wel drie weken na de eerste infectie voordat je de aantasting op het veld kunt zien. Een vroege bespuiting met Orondis Plus Amistar geeft dan een brede en effectieve bescherming.” Zo’n vroege toepassing kan prima want Orondis Plus Amistar is zacht voor het gewas en kan in alle gewasstadia worden gespoten. Syngenta ziet zelf de beste resultaten van Orondis Plus Amistar met bespuitingen op T2 en T5.
Prijstechnisch interessant
Kijkend naar de etiketten van de overblijvende middelen denkt Dorrestijn dat een ziektevrije uienteelt nog steeds mogelijk is. “Maar we zullen alle middelen nodig hebben.” Door het verdwijnen van mancozeb zal de schimmelbestrijding in 2022 niet goedkoper worden. Maar ook daar schuilt een meevaller voor Orondis Plus Amistar. “Het middel heeft een zeer concurrerende prijs-prestatie verhouding”, weet de Syngenta gewasadviseur.
Dorrestijn denkt dat Orondis Plus Amistar een belangrijke meerwaarde kan worden in de uienteelt.
Je weet immers nooit van te voren welke schimmels de kop zullen opsteken. Met een vroege toepassing van Orondis Plus Amistar geef je het gewas vanaf het begin een brede bescherming.”