Goede kwaliteit bieten bij start campagne: 15,7 procent suiker

De waarschijnlijke oorzaak van het relatief hoge suikergehalte is een goede bladgezondheid. Deze is volgens Cosun Beet Company beter dan in de afgelopen twee jaar. Ondanks het ‘schimmelweer’ in de vochtige zomer hebben de bietentelers de bladgezondheid goed op peil kunnen houden. De kwaliteit van de bieten is voor half september en de donkere en natte zomer goed, geeft de verwerker aan. Gezonde bieten kunnen de komende maanden nog flink groeien.
Rooiproblemen door aphanomyces
Ook de rooiomstandigheden zijn gunstig, waardoor de bieten met lage tarragehaltes uit de grond komen. Alleen in Groningen en Drenthe vraagt het rooien op een aantal percelen iets meer precisie vanwege aantastingen met aphanomyces. Bietentelers op de noordelijke zand- en dalgronden hebben dit jaar op relatief grote schaal te maken met de schimmel aphanomyces in hun gewas. Het probleem met de zogenoemde afdraaiers en wortelrot is op een aantal percelen zo groot dat er tot (bijna) 100 procent aantasting is.
In Maastricht is begonnen met het transport van Zuid-Limburgse bieten per schip. Vanuit deze regio worden volgens de planning 270.000 ton bieten over het water vervoerd naar Dinteloord. Dit levert een besparing van 20 procent CO2-uitstoot op.
Lees ook: Bietenteelt: Totale resistentie tegen vergelingsvirus is nog toekomstmuziek
De bietencampagne is maandag13 september van start gegaan voor beide fabrieken. Cosun koerst al geruime tijd uit op een lagere opbrengst als gevolg van te weinig zonlicht: de opbrengstverwachting staat op 13,6 ton suiker, dat is onder het vijfjarig gemiddelde.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Cosun Beet Company