Inkomensverlaging tot 4.000 euro per ingeleverde hectare door nieuw GLB

De contouren van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023 (GLB) worden steeds definitiever. „Voor met name de akkerbouwsector vallen enkele zaken op. Zo is één van de voorwaarden dat de akkerbouwer één keer in de vier jaar een rustgewas moet telen op zijn percelen. Deze eis moet al worden toegepast voor het verkrijgen van de basispremie en is nieuw ten opzichte van het huidige GLB-beleid.”
Dat zegt Ruthger Steenbeek van de afdeling Agro-advies bij Countus. Deze voorwaarde is óók opgenomen in het ontwerp van het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn. De maatregel gaat vanaf 2027 zelfs zo ver, dat de akkerbouwer per perceel één keer in de drie jaar een rustgewas moet telen. Op bepaalde punten wordt het 7e actieprogramma uitgewerkt in samenhang met het GLB. Zo worden maatregelen vanaf 2023 nog financieel beloond als een akkerbouwer hier vrijwillig aan deelneemt vanuit de eco-regeling, terwijl de maatregelen in 2027 verplicht worden.
Uitwerking
Volgens Ruthger Steenbeek betekent de voorliggende maatregel dat een akkerbouwer vanaf 2023 geen uitkering uit de toeslagrechten ontvangt wanneer hij op minder dan 25 procent van zijn areaal een rustgewas teelt. Als het inderdaad verplicht wordt om vanaf 2027 één keer in de drie jaar een rustgewas te telen, betekent dit voor akkerbouwbedrijven een nog ernstigere aantasting van het verdienvermogen. Zij worden immers verplicht om een extensiever bouwplan uit te voeren. Levert hij één hectare intensieve teelt in tegen een extensief gewas zoals graan, dan zorgt dit al snel voor een inkomensverlaging van 2.000 tot 4.000 euro per ingeleverde hectare. Bij een akkerbouwer die meerdere hectares inlevert, gaat dit behoorlijk in de papieren lopen.
Overleg met beleidsmakers
Countus stelt dat ze over deze voorliggende voorwaarden inmiddels vragen heeft gesteld aan de beleidsmakers. Daarbij heeft ze onder de aandacht gebracht dat veel akkerbouwers, in bepaalde gebieden met een intensief teeltplan, na invoering van de nieuwe teeltmaatregelen te maken krijgen met een ernstige inkomensverlaging, zonder dat hier financiële compensatie tegenover staat. Countus betitelt dit als een zorgpunt waarvoor aandacht moet komen.