Droogte begint aardappeloogst parten te spelen
Bovendien daalde de temperatuur vanochtend op klomphoogte in de provincie Utrecht en Twente bijna tot aan het vriespunt. Van aanhoudend koude nachten is echter geen sprake. Maar het is in veel belangrijke teeltgebieden op steeds grotere schaal te droog om zonder beregening goed te kunnen rooien, zonder scherpe kluiten die beschadiging veroorzaken.
Bij de oogst van pootgoed is het verbod op beregening met oppervlaktewater een extra complicerende factor.
Flevopolder iets minder droog
De teller staat deze maand tot nu toe op niet veel meer dan 100 mm regen in een groot gebied van de zuidwestelijke kleiregio tot aan het Groningse Oldambt. In de Flevopolder is hier en daar meer dan 20 mm regen gevallen tot nu toe deze maand.
Opvallend genoeg is in de droogste zandgebieden in Oost-en Zuid Nederland deze maand wel tientallen millimeters regen gevallen.
Onderwatergewicht loopt ver op
Door de droogte is de groei helemaal verdwenen uit de consumptieaardappelen, blijkt uit cijfers van Aviko Potato. De groeicurve is nu op een ondergemiddeld niveau beland, rond de 60 ton per hectare. Terwijl het onderwatergewicht na een aantal weken met gelijkblijvende cijfers weer fors is toegenomen naar een ver bovengemiddeld cijfer van bijna 400.
Lange termijn wel regenachtig
Tot en met begin oktober berekent het KNMI 10-20 mm regen. De verwachte omslag naar herfstweer met regen van betekenis tegelijk met de kalenderdatum is uitgebleven. Maar de wind is wel verdwenen uit de noordoosthoek en de luchtdruk gaat ook dalen. De stroming wordt zuidwestelijk, waardoor de temperatuur de neiging heeft om weer te gaan stijgen. Op lange termijn blijft het KNMI rekening houden met een omslag naar wisselvallig regenweer.