Broccoliteelt solide maken tegen grillen herfst
Te nat, te droog of te warm, de broccoliplant heeft er last van. Vooral in de herfst, weet broccoliteler Meindert Jan Botman, woordvoerder van het project ‘Weersbestendige broccoli’. Daarbij gaat het vooral om de schimmel alternaria, die zwarte stipjes op de broccoli veroorzaakt. Ook schermrot is een probleem, een schimmel die tot zwarte roosjes leidt.
„Zwarte stipjes op broccoli zijn onschuldig voor de gezondheid, maar alleen de beste broccoli komt in Nederlandse supermarkt terecht”, zegt Botman. „Er wordt van ons verwacht dat we groene broccoli volgens het plaatje in de catalogus leveren: met de RAL-kleur 6005. Om aan die eisen te voldoen, werken we achter de schermen aan manieren om de broccoli te wapenen tegen hoosbuien en hittegolven.”
Kwaliteit leveren
Meindert Jan Botman heeft samen met zijn vrouw Maaike een vollegrondsgroentebedrijf in Oostwoud. Zij telen 110 hectare broccoli en 4 hectare winterbloemkool in de gemeente Medemblik. De Noord-Hollander plant vanaf maart tot begin augustus wekelijks broccoli. Van eind mei tot begin november wordt er geoogst. De rassen van de groente worden doorgaans aangepast aan het seizoen waarin wordt geplant. „Met name tijdens het herfsttraject, vanaf half augustus, kan het warm en vochtig zijn. Schimmels gedijen het beste bij nat weer: we hebben in het najaar oogsten massaal zien mislukken door weersextremen. We kunnen de klant dan niet de kwaliteit leveren die hij wenst. Dat kost geld. Daarnaast gaan overheid en maatschappij steeds meer eisen stellen aan de productiewijze van broccoli. We staan voor grote opgaven.”
Lees de volledige reportage in de Agraaf van zaterdag 25 september. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Agrio