Loswoelen voorkomt puntbreuk cichorei
Als de cichorei geoogst wordt na een periode van droogte, kan het nuttig zijn de cichorei eerst los te woelen, zegt Jan-Kees Boonman van het IRS. „Door te woelen komen de wortels losser in de grond te staan, waardoor de kans op overmatige puntbreuk tijdens het lichten afneemt.”
Cichorei wortelt diep en vanwege de vorm van de wortel blijft er bij breuk snel veel van de wortel achter in de grond. Meer dan bijvoorbeeld bij bieten die meer een druppelvorm hebben. Als daar een puntje afbreekt, gaat nog het grootste gedeelte van de biet de grond uit. Bij cichorei is dat anders, waardoor de verliezen snel oplopen en puntbreuk een forse kostenpost wordt.
Beregenen
Om die verliezen te beperken, moet de cichorei dus goed rooibaar worden. De wortels komen dan voldoende los en beschadigen niet of minder. Te droge grond wordt ook wel vlak voor de oogst beregend. Dat geeft net voldoende soepelheid aan de grond. Een alternatief is de cichorei te woelen. Dat gebeurt vrijwel strak voor de rooier. „Het is aan de akkerbouwer een keuze te maken. Beide opties werken en beperken uiteindelijk puntbreuk bij de cichorei”, aldus Boonman.
Met de woeler gaat (meestal) de loonwerker precies op 50 centimeter tussen de rijen door. De grond wordt iets opgelicht en de wortels staan wat losser in de grond. Boonman adviseert smalle beitels te gebruiken om optrekken van brokken grond te voorkomen. „Die grote kluiten en bonken kunnen als tarra in de rooier komen.” Door de woelpoten wat meer achterover te zetten, komt de grond alleen maar iets omhoog, maar blijft de cichorei wel op zijn plek.
Lees de volledige reportage in de Agraaf, Stal&Akker, Vee&Gewas en Veldpost van zaterdag 25 september.