Cosun en Sensus roepen telers op tot deelname aan internetconsultatie 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn
Sinds 6 september is de internetconsultatie opengesteld over het ontwerp 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Europese Nitraatrichtlijn is erop gericht de waterkwaliteit in heel Europa te beschermen door te voorkomen dat nitraten uit agrarische bronnen het grond- en oppervlaktewater verontreinigen en door goede landbouwpraktijken te stimuleren. De EU verplicht iedere lidstaat om elke vier jaar aan te geven welke maatregelen ze zal nemen om de benodigde verbetering van de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit te bereiken. De hiertoe voorgestelde maatregelen zijn opgenomen in het ontwerp 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn.
Te generieke maatregelen
Cosun en Sensus onderstrepen het belang van een goede waterkwaliteit. Volgens beide coöperaties zijn in de afgelopen jaren al veel stappen gezet door de sector en in het grootste gedeelte van het land is de grondwaterkwaliteit op orde. Volgens Cosun en Sensus zijn de voorgestelde maatregelen te generiek, missen ze aansluiting bij de boerenpraktijk en hebben ze een grote impact op het verdienvermogen van de telers, de verwerkingskosten en de concurrentiepositie van de sector. Cosun en Sensus zeggen dat ze de minister willen laten zien dat het ook anders kan. Daarom roepen ze hun telers op om mee te doen en voor 17 oktober 2021 hun stem te laten horen. „Want samen staan we sterker om te komen tot oplossingen die aansluiten bij de boerenpraktijk.”
Formulier
Via dit downloadbaar formulier kan een teler zijn/haar ervaringen met beleid rondom bemesting en waterkwaliteit invullen. En degenen die denken te beschikken over een mogelijke oplossing waarmee de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit kan verbeteren, roepen Cosun en Sensus op deze ook op dit formulier te vermelden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Cosun Beet Compagny, Sensus