Grote zorgen om recorddure kunstmest
De prijzen die fabrikant Yara deze week volgens de kunstmestdistributeurs (groeispecialist) Van Iperen en Triferto hanteert zijn de 450 euro per ton gepasseerd. Hoewel de notering van de Duitse Landwirtschaftskammer in de aan Nederland grenzende deelstaat Nordrhein Westfalen nog uitgaat van een prijs van 350 euro per ton. Maar deze notering beweegt zich volgens vertegenwoordiger Terry van Loon van Triferto uit Doetinchem (GD) op dit moment achter de markt aan.
Ingrijpen Europese Unie
Zo hoog als deze week was het prijsniveau alleen in 2008, herinnert commercieel directeur Peter Kalkman van Van Iperen uit Westmaas (ZH) zich. En het heeft er alle schijn van dat de prijs de komende weken doorstijgt naar absoluut recordniveau. Dat dreigt immers ook te gebeuren met de gasprijs, die in belangrijke mate de prijs van kalkammonsalpeter bepaalt.
Tenzij de Europese Unie maatregelen neemt die de rust op de kunstmest markt doen terugkeren. Dat kan zijn op een indirecte manier door maximumprijzen voor energie in te voeren en accijnzenbeleid te versoepelen, of direct door bijvoorbeeld de anti dumping heffing die de Europese Unie hanteert op het product urean te laten varen. Kalkman: „Er is op dit moment geen sprake van dumping risico, integendeel. “
De extreme prijsstijgingen gelden ook voor kali-en fosfaatmeststoffen, zij het in mindere mate. Op de kalimarkt speelt de Wit Rusland-boycot een rol. Fosfaatkunstmest wordt steeds schaarser omdat China, een belangrijke producent, de export aan banden heeft gelegd vanwege de energiecrisis die ook China treft.
Beperkte beschikbaarheid
De kunstmestdistribiteurs moeten de komende maanden voorraden opbouwen voor de start van het nieuwe bemestingsseizoen, dat zich doorgaans qua volume hoofdzakelijk op een korte periode in het voorjaar concentreert. Welke prijs wil de boer nog betalen, vragen ze zich af.
Van Loon: „Niet alleen het recordhoge prijsniveau is zorgelijk, ook de beperkte beschikbaarheid. We hebben nog even de tijd. Ik hoop dat deze situatie maar een paar weken blijkt te duren en we er ons de komende winter geen zorgen meer over hoeven te maken. Mocht de beperkte beschikbaarheid aanhouden, dan wordt het echt zorgelijk.”
Energietransitie
Maar op de energiemarkt speelt zich ook een structurele verandering af vanwege de energietransitie naar een wereld zonder fossiele brandstoffen, zegt Peter Kalkman van Van Iperen. Niet alleen de onbalans als gevolg van de coronacrisis en mogelijke speculatie rondom de gasprijs veroorzaken de piekende energie-en kunstmestprijzen. Kalkman is er niet gerust op dat er de prijzen snel weer gaan dalen.