Column: Henk Nienhuis: Zeg eens NEE tegen het 7e AP
Als we het over vliegtuigen hebben dan moet de KLM nog meteen twee miljard steun ontvangen. Een ‘Nederlands’ staalbedrijf, Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel geheten, is verkocht aan India. Wie daar is geweest, zal beseffen hoeveel er van de milieumaatregelen gerealiseerd gaat worden. Een Nederlandse woordvoerder had het over noodzakelijke vergroening van Tata Steel. Het zal wel over een paar potten groene verf gaan.
Over de activiteiten op onze grote haventerreinen durft niemand het te hebben. Nee, dan hebben onze heldhaftige grote politieke partijen het maar weer over boeren. Met een romantische kennis van landbouw gaan ze opnieuw maatregelen bedenken. Op de lagere school riepen we weleens op het schoolplein: ‘Durf je wel, kleintjes pakken, lafaard?’ Er is ook geen vakkennis meer in Den Haag daarom zou een zakenkabinet misschien helemaal niet zo gek zijn.
Ik kan dat gewauwel niet meer lijden. Sloten niet meer maaien vanwege biodiversiteit en insecten, rustgevende gewassen inzaaien op onze kostbare landbouwgrond, stroken van twee, vijf meter of nog breder laten liggen langs kwetsbare waterlopen. En dat terwijl doorlopend wordt gewaarschuwd voor klimaatverandering en steeds groter hoeveelheden neerslag. Alle gewassen rooien voor 1 oktober om op tijd vanggewassen te kunnen inzaaien. Allemaal maatregelen met 0 procent kennis op het gebied van rooibaarheid, bewaarbaarheid en verdere verwerking in de fabrieken.
We willen praktisch en verantwoord met ons boerenvakmanschap gewassen produceren.
Ambtenaren wonen acht hoog achter en hebben niet meer grond dan wat er in hun bloempotten zit, terwijl ze dromen over een boerderijtje op het platteland. Ze zijn hard bezig het platteland de nek om te draaien. Wel gaat de consument ervan uit dat ze het hele jaar door uit tientallen soorten voedsel kunnen kiezen aangevoerd uit de hele wereld. Ondertussen wauwelend over streekeigen, planetproof, ecologisch, vega, groene diensten, blauwe waarden en gele bermen. Altijd wordt onze hectaretoeslag als kortingsdreiging ingezet.
En daarom zouden we een keer NEE moeten zeggen. Nee, houd dat geld maar. We doen het niet. Maar dan ook afgelopen met die bemoeierige, domme regelgeving. We willen praktisch en verantwoord met ons boerenvakmanschap gewassen produceren. In de Veenkoloniën kregen we een brief van onze coöperaties met de globale gevolgen van dit plan. Zo ook van Avebe. In het verleden heeft Avebe de stroom aan Brussels geld zien opdrogen. Een zegen, achteraf bekeken. Sindsdien gaat het daar beter dan ooit. En daarom moeten we misschien eens zeggen: Wij hoeven geen hectaretoeslag. Zeg NEE, tegen het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn.