Regelgeving nekslag voor natte grondontsmetting
Het is al weer even geleden dat Egbert Schepel van het HLB een perceel zag waarop met natte grondontsmetting de bodem werd gereset. „Ik heb dit jaar geen aanvragen gezien.” Hij betreurt het dat de regelgeving rond de natte grondontsmetting zó ver is aangescherpt dat het bijna onmogelijk is geworden om deze techniek toe te passen. De bodem opschonen van aaltjes met behulp van metam-natrium mag nog steeds, maar er zitten veel beperkingen aan (zie ook kader ‘Veel regels voor grondontsmetting’).
Meer dan 650 hectare
Bedrijven die natte grondontsmetting willen uitvoeren, hebben hiervoor een vergunning nodig van de NVWA. Loonbedrijf Joldersma uit Smilde (DR) was decennialang één van de grote spelers als het gaat om natte grondontsmetting. In de hoogtijdagen ontsmette de ondernemer jaarlijks meer dan 650 hectare met twee machines. „Er zit relatief veel lelieteelt in deze regio”, zegt Folkert Joldersma. Dat veranderde snel door de nieuwe regelgeving: in één jaar tijd was de vraag teruggezakt naar 40 hectare.
In de jaren daarna werd dat alleen maar minder, wat de ondernemer er toe deed besluiten te stoppen met de natte grondontsmetting. „Toen het afdekken met plastic verplicht werd, haakten veel telers af. De kosten stegen naar zo’n 1.000 euro per hectare, dat is inclusief het aanleggen en het verwijderen van het plastic. Dat was voor veel akkerbouwers niet meer haalbaar.”
Geen animo meer
In 2015 is Joldersma helemaal gestopt met natte grondontsmetting. „Er was geen animo meer voor. Ja, misschien nog enkele hectares, maar die lagen vaak niet in de buurt. Daar kun je geen machine voor houden.” De combinatie is ontmanteld: de spitmachine wordt gebruikt voor het zaaien van tagetes, de folielegger staat werkloos in de schuur.
Lees de volledige reportage over natte grondontsmetting in het vakblad Akkerwijzer dat 14 oktober verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.