Firma Kleijwegt: ‘Spruitkool is een mooie, maar lastige buitenteelt’
Kasper (36) en zijn neef Ab (38) Kleijwegt hebben een akkerbouw- en vollegrondsgroentebedrijf van 160 hectare, met spruiten, frites- en tafelaardappelen, granen, luzerne, groenbemesters en akkerranden in de Hoeksche Waard. Vader Leo (71) zit officieel niet meer in het bedrijf, maar werkt nog volop mee. De core business van het bedrijf is de spruitenteelt, met 70 hectare spruitkool. „Ik denk dat wij één van de langst telende families van spruiten in Nederland zijn”, zegt Leo. Zijn vader Piet begon al in 1955 met de spruitkoolteelt, op een gehuurde boerderij in Rozenburg. Hij verhuisde in 1970 naar het bedrijf in Mijnsheerenland, dat later door zijn zoons Leo en Bram (de vader van Ab) werd overgenomen. Het bedrijf is door de jaren heen uitgegroeid van 35 hectare naar 160 hectare land in gebruik.
Last van de droogte
Leo Kleijwegt is blij met de regen die op de eerste vrijdag van oktober valt, want de maand september is met in totaal 20 millimeter neerslag zeer droog verlopen. De spruiten hebben last van de droogte, zegt hij. „We hebben onlangs wat kunstmest gestrooid en daar overheen een beetje beregend. Dat is nodig om de plant vitaal te houden. Het lijkt erop dat we op dit moment wat minder kilogram per hectare oogsten. Waarom dat is, weet niemand. We hebben een nat voorjaar en een natte zomer gehad, het gewas is bovenin de grond gaan wortelen. Als je dan weken droog weer hebt, lijken de planten daaronder te lijden.”
Het bedrijf heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in spruitkool. Dat was geen doel op zich, maar dat is zo gegroeid, zegt Leo. „We combineren vollegrondsgroenteteelt met akkerbouw om de risico’s te spreiden. Spruiten passen mooi in een rotatie met akkerbouwgewassen.” Kleijwegt is aan het omschakelen van een 1 op 4 bouwplan naar een rotatie van 1 op 5. De telers willen op eigen grond toe naar 1 op 5 aardappelen, 1 op 5 spruiten, 1 op 5 uien (al dan niet voor de verhuur) en 2 op 5 graan/luzerne. „Een ruimere vruchtwisseling is beter voor de bodem. En de opbrengst per gewas pakt iets gunstiger uit dan in een bouwplan van 1 op 4”, vervolgt Kasper, die intussen is aangeschoven.
Lees de volledige reportage over de spruitkoolteelt bij Kleijwegt in het vakblad Akkerwijzer dat 14 oktober verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.