‘Duurzaamheidsrapport ACM betekent krimp agrosector’
Dat stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) op grond van de AgriNutrimonitor 2021 die de ACM heeft gepubliceerd. Daarin wordt de conclusie getrokken dat er maar weinig bereidheid is bij de consument om meer te betalen voor duurzame (biologische) producten.
Dat de meerkosten van biologische productie worden vergoed door de meerprijs is onjuist, volgens de NAV. De risico’s van klimaatverandering en het restrictieve gewasbeschermingsbeleid worden niet meegewogen.
Onteigening
De ACM stelt verder dat de verduurzaming van de landbouw kan worden versneld door stimulering van de vraag. Dit kan door promotie en door subsidie van duurzame producten en BTW-verlaging.
Maar de ACM denkt ook dat vraagstimulering niet voldoende zal zijn om de landbouw in Nederland verder te verduurzamen. Zelfs als de binnenlandse vraag naar duurzame producten sterk zou stijgen, blijft het effect beperkt omdat een groot deel van de Nederlandse voedselproductie wordt geëxporteerd. Daarom adviseert de ACM volgens de NAV sterk aangescherpte wettelijke productie eisen tot en met onteigening aan toe, als bedrijven niet kunnen of willen verduurzamen.
Voedselimport
Dit advies betekent volgens de NAV in feite dat de ACM de Nederlandse agrarische sector de nek om draait door verduurzaming dwingend te willen opleggen en tegelijkertijd als gevolg van vrijhandelsverdragen voedselimport toe te staan dat niet volgens de Nederlandse productie eisen is geproduceerd.