WUR: ‘Green Deal heeft negatief effect op gewasopbrengst’
De Europese Commissie wil het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen hebben gehalveerd vóór 2030. Ook het gebruik van kunstmest moet worden teruggedrongen. Wageningen University & Research voerde in opdracht van Croplife Europe en Croplife International onderzoek uit naar de impact van de van-boer-tot-bord-strategie (Farm to Fork) en de biodiversiteitsstrategie. De onderzoekers keken voor het onderzoek naar eenjarige gewassen (tarwe, koolzaad, maïs, suikerbieten, hop en tomaten) en meerjarige gewassen, waaronder appels en druiven. De impact werd in kaart gebracht op basis van vier scenario’s, afgeleid van de strategieën.
De vier scenario's
In scenario 1 is uitgegaan van 50 procent minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, waaronder de gewasbeschermingsmiddelen die het meest schadelijk zijn voor het milieu. In scenario 2 worden de nutriëntenverliezen gehalveerd en het kunstmestgebruik verminderd met 20 procent, en in scenario 3 wordt ten minste 25 procent van de landbouwgrond voor biologische productie gebruikt. In scenario 4, tot slot, worden de doelstellingen van de eerste twee scenario’s gecombineerd met de doelstelling om ten minste 10 procent van de landbouwgrond aan de natuur terug te geven. Dit laatste scenario geeft het beste inzicht in het gecombineerde effect van de voorgestelde maatregelen, aldus de onderzoekers.
Productiedaling van 10-20 procent
Johan Bremmer, onderzoeker aan Wageningen University & Research: „In scenario 4 wordt een cumulatief effect geanalyseerd van verschillende doelstellingen uit de van-boer-tot-bord-strategie. Denk aan vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van nutriëntenverlies. Dit scenario geeft een gemiddelde productiedaling tussen 10 en 20 procent. Sommige gewassen hebben er meer last van dan andere. Het productievolume kan tot 30 procent dalen, maar er zijn ook gewassen die nauwelijks last hebben van de van-boer-tot-bord-strategie.”
Suikerbieten hebben bijvoorbeeld nauwelijks te lijden onder de strategie volgens het onderzoek terwijl het productievolume van appels tot 30 procent kan dalen. Het productievolume van meerjarige gewassen zal sterker afnemen dan dat van eenjarige gewassen, blijkt uit het onderzoek.
Kwaliteitsproblemen en extra landbouwgrond
Minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest kan leiden tot kwaliteitsproblemen, voorspelt Bremmer. „Met minder gewasbeschermingsmiddelen kan graan vatbaar worden voor schimmels, waardoor het ongeschikt wordt voor menselijke of dierlijke consumptie.”
Het onderzoek laat ook zien dat bij minder productie in de EU extra landbouwgrond buiten de EU nodig zal zijn. „Bij gelijkblijvende vraag moet Europa het tekort aanvullen door meer te importeren. En als Europa minder exporteert, zullen landen buiten Europa zelf meer moeten produceren”, stelt Bremmer.
Voordelen
Het onderzoek is uitsluitend gericht op de economische gevolgen van de Green Deal-strategieën voor de plantaardige productie. Bremmer: „Dit is de eerste keer dat we in kaart hebben gebracht wat er met de agrarische productie gebeurt wanneer bedrijven gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gaan gebruiken in overeenstemming met de doelstellingen van de Europese Commissie. Het is goed om te beseffen dat de Europese strategie bedoeld is om voordelen te behalen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. In dit onderzoek zijn die voordelen niet meegenomen.”
Lees hier de samenvatting van het onderzoek.