Voorlopig geen glyfosaatverbod op gemeentelijke pachtgronden Zuid-Limburg
De Sittard-Geleense gemeenteraadsfractie van GroenLinks (GL) diende tijdens de raadsvergadering een motie in om, in afwachting van een mogelijk Europees verbod op het gebruik van glyfosaat, in elk lokaal geval iets aan preventie te doen door een verbod te vragen van gebruik van glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen op gronden die de gemeente verpacht op basis van eenjarige contracten. GL verwees daarbij naar een uitspraak van de Centrale Grondkamer van 5 maart 2020 waarin ze stelde dat het gebruik van glyfosaathoudende middelen mag worden verboden bij eenjarige pachtovereenkomsten. Een aantal gemeenten in Nederland heeft al een dergelijk verbod ingevoerd. GL zou graag zien dat Sittard-Geleen zich daarbij aansloot.
De motie kon slechts rekenen op steun van enkele kleine oppositiefracties. De meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen, waarmee de motie werd verworpen. Coalitiefractie CDA vond de motie weliswaar sympathiek, maar miste antwoorden op vragen over consequenties van een verbod en vroeg om de motie aan te houden. Ook wethouder Meekels (gob) vond de motie ‘sympathiek’, maar wees erop dat het middel door Europa niet is verboden. Namens het College ontraadde hij de motie. Het College wil wachten tot Europese besluitvorming over dit onderwerp in 2022.
Meerdere gemeenten willen naar verbod op glyfosaat
Andere gemeenten gingen Sittard-Geleen voor in de discussie over de mogelijke invoering van een verbod op glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddelen. Zo maakte de gemeente Almelo begin september bekend dat pachters van gemeentegrond geen glyfosaathoudende producten meer mogen gebruiken. Ook waterschap Vechtstromen verbiedt boeren die grond pachten glyfosaat te gebruiken. De provincie Noord-Holland probeerde dit voorjaar een dergelijk verbod er door te krijgen, maar werd daarbij tegengehouden door de Grondkamer Noordwest. Op reguliere pachtgrond van het Rijksvastgoedbedrijf komt geen verbod op het gebruik van glyfosaat. Wel zal bij nieuwe contracten voor de geliberaliseerde pacht zal het bedrijf echter wel meer grond gaan verpachten aan biologische bedrijven, om zo de inzet van glyfosaat te verminderen, schreef minister Schouten in april aan de Kamer.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Fenneke Wiepkema