Pilot biodiversiteitsmonitor Zuidwestelijke Delta
Akkerbouwers uit Zuidwestelijk kleigebied belonen voor duurzame prestaties
In de pilot doen dertig uiteenlopende akkerbouwers mee verspreid over het Zuidwestelijke kleigebied. Centraal staat de biodiversiteitsmonitor Akkerbouw en een set van Kritische Prestatie-indicatoren (KPI’s). Beter presteren op deze set aan indicatoren stuurt op meer biodiversiteit, gesloten (stikstof)kringlopen en een duurzamer bodem- en waterbeheer. Zo wordt duurzaamheid op het boerenerf meetbaar gemaakt en vormt deze set een basis voor gestapeld belonen vanuit de markt en overheden.
Belonen in geld of ruimte
Het project wil met deze aanpak meer sturen op doelen in plaats van op middelen. Belonen kan volgens de initiatiefnemers in geld, maar ook in ruimte in wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld in het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn waar men ruimere bouwplannen verplicht wil stellen. Het project kiest voor een stimulerende en motiverende aanpak en ziet een ruimer bouwplan als een van de KPI’s.
Op dit moment worden bij de dertig deelnemende akkerbouwers data opgehaald uit bijvoorbeeld managementsystemen om de KPI's te berekenen. Na het verzamelen van de data wordt gekeken hoe deze KPI's het best kunnen worden beloond. De deelnemende akkerbouwers worden tijdens het project nog niet beloond als ze goed scoren op een KPI, wel krijgen ze een vergoeding voor deelname aan het project.
Landelijke onderzoek
Rondom dit project is een brede klankbordgroep ingesteld bestaande uit vertegenwoordigers van onder meer de drie provincies, de betreffende waterschappen, BO Akkerbouw, Cosun, LambWeston, Van Oers, FarmFrites, CZAV, (Z)LTO, Delphy, WNF, Rabobank, WUR en Louisbolk. De uitvoering van het project is in handen van adviesbureau Boerenverstand dat tevens zorgt voor de link met het landelijke onderzoek naar KPI’s voor kringlooplandbouw in opdracht van het Ministerie van LNV.
Volg de link voor meer informatie over het landelijke onderzoek.