“Bij uitschuren zijn de knollen harder en vitaler”
Kiemremming met Chloor-IPC was voor Evenhuis niet gebruikelijk. Door te sturen op temperatuur en de mogelijkheden maximaal te benutten, kon hij zijn aardappelen in het voorjaar goed houden. Ook doordat er niet écht sprake was van lange bewaring. De laatste jaren ziet hij echter een trend dat late levering interessant kan zijn. Om die reden koos hij drie jaar geleden al om met 1,4SIGHT te starten. Ook doordat hij bij voorkeur geen MH toepast. “We zitten met heel veel percelen op tal van grondsoorten waarvan we het oogstmoment pas kort voor de oogst vaststellen. Dat maakt het lastig om de MH op het optimale moment te spuiten.”
Elke partij is maatwerk
Veelal vult Evenhuis de bewaarcellen met aardappelen van verschillende percelen zand- en dalgrond met variaties van 2 tot 8 procent humus. Vanaf het moment van inschuren inventariseert hij de kwaliteit van de partij en beoordeelt hij welke voor kortere en welke voor langere bewaring geschikt zijn. Op basis daarvan bepaalt hij ook zijn strategie voor kiemrustverlenging. De eerste toepassing met 1,4SIGHT is begin december. “Door onderling veel kennis en ervaring te delen én door de begeleiding van de aardappelverwerker en Agrifirm, leren we steeds meer over de gewenste doseringen”, vertelt Evenhuis.
Harde en vitale knollen
Afgelopen jaar begon hij met 15 ml gevolgd door twee behandelingen met 10 ml. Maar per partij kan dat verschillen. Mede op basis van grondsoort, bewaring, temperatuurregime en het aflevermoment. “Ik zie de toepassing van 1,4SIGHT als maatwerk. Zolang je maar op tijd begint én de aardappel niet de kans geeft de witte puntjes te vormen, blijft de partij opvallend goed. Bij uitschuren zijn de knollen harder en ogen ook vitaler. De behandelde partijen die we in juni afleverden waren beter dan de onbehandelde in januari. Dat zegt mij genoeg.”