Oproep om LNV Internetconsultatie ontwerp 7e Actieprogramma Nitraat openbaar te maken
Tot gisterochtend 18 oktober, de laatste dag waarop deelnemen aan de Internetconsultatie mogelijk was, stond de teller volgens BO-Akkerbouw directeur André Hoogendijk al op 1000 reacties van telers. De werkwijze, waarbij reacties moesten worden ingediend per email, past volgens LTO niet bij openbaar en transparant bestuur.
Ook de NAV vindt het niet passen in een tijd waarin de roep om een open bestuurscultuur steeds groter wordt dat de Internetconsulatie alleen voor het ministerie van LNV inzichtelijk is. „Publiceer alle reacties vandaag, zodat ook alle politici en beleidsmakers inzicht krijgen in wat er speelt’, luidt de oproep.
Schatting inkomstenderving
Zowel LTO Nederland, de NAV als diverse andere betrokken ketenpartijen zoals Agrifirm, Cosun en Aviko hadden hun leden opgeroepen deel te nemen aan de Internetconsultatie. LTO Nederland vroeg de leden vooral een inschatting te geven van de inkomstenderving als gevolg van het ontwerp 7e Actieprogramma Nitraat. Uit een Tweede Kamerbrief van LNV minister Carola Schouten afgelopen vrijdag bleek dat het Wageningen Economic Research aan tijd heeft ontbroken om de inkomstenderving in euro’s te berekenen. Voor sommige bedrijven zijn de gevolgen desastreus en voor andere bedrijven relatief klein, is de conclusie van de Wageningse onderzoekers.
LTO Nederland heeft een rapport van 22 pagina’s moeten opstellen om alle problemen die de voorgestelde maatregelen zouden veroorzaken samen te vatten. „Het ministerie van LNV kan dus geen andere conclusie trekken dan dat het ontwerp 7e Actieprogramma Nitraat niet gaat werken”, zegt Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem & Water bij LTO Nederland.
Mestfraude aanpakken
Ook de NAV diende een uitgebreide zienswijze bij het ministerie van LNV. Net als de LTO akkerbouwvakgroep bepleiten zij een gebiedsgerichte aanpak van de waterkwaliteit op basis van meetresultaten en benoemen ze de mestfraude problemen.
In de zienswijze schrijft de NAV hierover: „Er is nog te veel fraude met mest. Dit komt vooral omdat er niet gehandhaafd kan worden op de totale gift in kuubs drijfmest per hectare. In de praktijk worden sommige percelen jaar op jaar overbemest. Deze percelen waarop ‘dumping’ plaatsvindt verpesten het voor een hele regio.” De NAV wil dit samen met loonbedrijforganisatie Cumela aanpakken.