Meeste aardappels gerooid voordat het echt nat wordt
De schattingen over het percentage gerooide consumptieaardappelen lopen uiteen van 40 tot bijna 100 procent. Vooral in Zuidwest-Nederland en Flevoland is er dankbaar gebruik gemaakt van serie grotendeels droge en nazomerachtige dagen die volgden op de regen van oktober. Dat melden Bert Timmermans van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) en André Broeze van de Aardappeltelers commissie (ATC) van Aviko.
Kans op nachtvorst klein
Dankzij de grote capaciteit van de hedendaagse aardappelrooiers zijn er veel meters gemaakt nadat de regen van begin oktober een einde maakte aan de droogteproblemen bij het rooien in september. Kletsnat werd het begin oktober in de meeste regio’s niet, waardoor de aardappeloogst kon worden versneld.
Zeker de laatste dagen is er op het gaspedaal gedrukt, aangezien de weerbureau’s tot en met eind oktober vrijwel dagelijks regen verwachten. Vooral morgen, donderdag 21 oktober, staat er in de belangrijkste akkerbouwgebieden onstuimig weer met tientallen millimeters regenval op het programma. Het onstuimige herfstweer heeft als voordeel dat de kans op nachtvorst heel klein is.
Kwaliteitsbeloning
De gunstige weersomstandigheden sinds het weekend van 9 en 10 oktober hebben ervoor gezorgd dat er het overgrote deel van de gerooide aardappelen onder gunstige omstandigheden is ingeschuurd. Ook scoren fritesaardappels dit jaar een optimaal onderwatergewicht met waarden tussen de 380 en 400.
Toch verwacht André Broeze van de Aviko Aardappeltelerscommissie dat kwaliteit komend bewaarseizoen wel degelijk een plusje in de prijs van fritesaardappels kan opleveren. Er wordt namelijk vrij veel uitval door holle en/of gescheurde en groene aardappelen verwacht, vult VTA vertegenwoordiger Bert Timmermans aan.