Tarwekoers bereikt nieuwe hoogste prijs
Tegelijkertijd stopte de Russische tarwe afgelopen week met stijgen. De Europese tarwe is op FOB-basis (incl. kosten verscheping) te duur. Bij gevolg zal de Europese tarwe moeten dalen in prijs om concurrentievermogen te winnen, als de euro verder stijgt en als de Russische tarweprijs niet meer doorstijgt.
Veel tarwe naar Zuid-Korea
De Europese tarwe export in de week tot 19 oktober nam slechts marginaal toe, maar is nog steeds hoog. Het vorige totaal werd met 190.000 ton naar boven bijgesteld, terwijl de wekelijkse export slechts 80.409 ton was, waardoor het totaal op 8,7 miljoen ton kwam (+36% jaar-op-jaar). Algerije bleef tot nu toe de grootste importeur met 1,2 miljoen ton, gevolgd door Egypte (939.000 ton) en Zuid-Korea (822.655 ton).
Mogelijk vraaguitval
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw is de Amerikaanse tarweproductie het laagst sinds 2002. Na ernstige droogte in het noorden van Amerika zijn de Amerikaanse tarwevoorraden aan het einde van het verkoopseizoen 2021/22 zeer krap en op het laagste niveau sinds 2007/2008. De situatie is hetzelfde voor het saldo van de top 8 tarwe-exporteurs met een verwachte voorraad ook het laagst sinds 2007/08. Echter, de schatting van eindvoorraad hangt af van de evolutie van de vraag tijdens het verkoopseizoen. Met de huidige hoge prijzen kan de consumptie onder druk komen te staan.
Onzekerheid over Russische tarweoogst
Tot slot schatte SovEcon de Russische tarweoogst 2022 op 80,7 miljoen ton omdat het verwacht dat het kleinere tarweareaal wordt gecompenseerd door minder uitwintering van de wintergewassen. Na een regenachtige september verkeren de gewassen in veel gevallen in goede omstandigheden. SovEcon baseert zich op gemiddelde cijfers en er gaan nog heel wat maanden voorbij voordat het beeld van de nieuwe oogst compleet is. De verwachting is dat de Russische tarweproductie het komende decennium verder zal toenemen.