‘Beleidsmakers dreigen van strokenteelt een standaard te maken’
Hij is bedrijfsleider van het biologische onderzoeksbedrijf in Lelystad (Fl.) en de Boerderij van de Toekomst, onderdelen van Wageningen University & Research, Open Teelten. Ook heeft hij een eigen biologisch dynamisch bedrijf in Biddinghuizen (Fl.)
Rijk doet deze uitspraak op zijn Twitter account op persoonlijke titel. Hij bepleit genuanceerde beleidsafwegingen op grond van de kennis die hij heeft van zowel de grootschalige gangbare akkerbouw als de biologische werkwijze.
„We doen al meerdere jaren onderzoek, in opdracht van onder andere het ministerie van LNV en praktijkgerichte bedrijven. Er wordt heel veel over geschreven en gesproken. Begrijpelijk. Maar de sector moet er voor waken dat beleidsmakers alleen de positieve aspecten meenemen in de besluitvorming, omdat het er leuk uitziet. Er is nog veel onduidelijk over het systeem. Bovendien is het niet voor iedere situatie toepasbaar.”
Biologische landbouw
Strokenteelt levert meer biodiversiteit op en de hoeveelheid extra werk valt vaak mee. Dat zijn bevindingen die het Wagenings onderzoek tot nu toe hebben opgeleverd, zegt Rijk. „Toch is er ook het nodige moeilijk uitvoerbaar. Juist daarom doen we onderzoek.”
Volgens Rijk geldt ook voor de toepassing van biologische landbouw in het algemeen dat het niet tot dé standaard verheven moet worden door alleen de positieve aspecten te benadrukken. „Biologische landbouw is absoluut geen makkelijke vorm van landbouw die zomaar overal toe te passen is, zonder grote gevolgen. Het is nog altijd een vorm van landbouw die in opbouw is. Maar de ontwikkeling moet niet geforceerd worden.”
Voedselbossen
Rijk vertelt boeren die er naar vragen dat absoluut niet iedere akkerbouwer aan strokenteelt en /of voedselbossen hoeft te gaan doen. „Dat lijkt me niet haalbaar voor iedereen en wellicht ook niet nodig. Maar we onderzoeken de effecten op bodem, biodiversiteit en economische aspecten.”