Bedrijfsplan bijscholing voor akkerbouwers
„Een bedrijfsplan opstellen, een goede strategie van je eigen bedrijf ontwikkelen maar ook zoeken naar samenwerkingen in de hele keten zijn onderdelen van de bedrijfsvoering die aandacht verdienen.” Dat is volgens verkoopleider Bram de Visser van CZAV de achtergrond bij de totstandkoming van het onderwijsprogramma. Bovendien is bijscholing is voor iedereen in welke functie dan ook nuttig, maken individuele coachingsgesprekken onderdeel uit van de cursus en kunnen cursisten ook leren van elkaar, aldus de Visser.
Vijf verschillende modules
De leergang die bedoeld is voor ondernemende akkerbouwers, bestaat uit vijf modules waarin de volgende onderwerpen aan bod komen: Strategievorming, duurzaamheid & innovatie, risicomanagement, financieel management, arbeidsmanagement en samenwerking en ketenmanagement.
Het programma gaat ook over innovatie in bodem en water, productie, afzet en verwerking. En hoe kun je mogelijke samenwerkingspartners vinden en binden? Hoe past je bedrijf in nieuwe leveranciers-relaties, in een regionale en (inter)nationale context? En hoe beheers je risico’s op het bedrijf door bijvoorbeeld schade vanwege klimaatverandering?
Ondernemersplan en individuele coaching
Een individuele ondernemerschapsbeoordeling (assessment) en drie individuele coaching sessies maken onderdeel uit van het programma. Tijdens de leergang werken cursisten aan de verbetering/optimalisatie van het eigen bedrijf om aan het einde diverse uitgewerkte en concrete stappen te hebben voor het uitvoeren van de eigen bedrijfsvoering en het plan voor de toekomst.
De lessen worden gegeven door ervaren en deskundige docenten van HAS Hogeschool, die thuis zijn in de akkerbouw en door gastdocenten van Van Oers, CZAV en Rabobank die per onderwerp ingaan op de ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De hoofdlocatie waar de lessen gegeven worden is Bergen op Zoom. Er zijn tien contactdagen gedurende vijf maanden gepland.
Tegemoetkoming in de kosten
De kosten van de cursus zijn grotendeels terug te verdienen door de vergoedingen die de deelnemende bedrijven op aanvraag beschikbaar stellen, belastingvoordelen en scholingssubsidie.