Agrico wil met big data aardappelrassen op maat kweken
In samenwerking met meststoffenproducent Yara Benelux en bewaarspecialist Tolsma Grisnich worden bemestingsdata, data over de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid en data tijdens de aardappelbewaring-en verwerking aan elkaar gekoppeld. Er zijn acht rassen in onderzoek in verschillende productsegmenten.
De ‘big data’ leiden tot aardappelrassen die meer opbrengen, efficiënter met meststoffen omgaan en tijdens de bewaring beter presteren. Daarvan is handelshuis Agrico overtuigd.
Fotosynthese activiteit
Tijdens het teeltseizoen wordt fotosynthese activiteit van de planten continue gemeten, evenals het drogestofgehalte in het loof en de knollen. Fotosynthese activiteit meten is in de glastuinbouw al langere tijd gebruikelijk, maar in de aardappelteelt nieuw. Uit de fotosynthese activiteit en het drogestofgehalte in loof en knollen wordt de daadwerkelijke opname van voedingsstoffen afgeleid. Dat levert de mogelijkheid op per ras de voedingsstoffen toepassing te optimaliseren. Tijdens de proeven monitoren bodemsensoren constant het vocht-en temperatuurniveau. Dat geeft inzicht in de mineralenverliezen, gerelateerd aan de weersomstandigheden.
Bewaring en verwerking
Na de oogst worden de aardappelen afkomstig van de proefvelden gedurende een half jaar bewaard, waarbij het volumeverlies nauwkeurig wordt gevolgd. Tot slot wordt bij de verwerking nagegaan welk effect de voedingsstoffen dosering heeft op de verwerkingskwaliteit.
Al deze aan elkaar gekoppelde bemestingsdata, data over de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid en data tijdens de aardappelbewaring-en verwerking, vormen het fundament bij het optimaliseren van rasspecifieke opbrengstvoorspelling en bemestingsstrategie.