'Bloembollen in PAN-onderzoek onterecht in kwaad daglicht'
Vertify analyseerde de resultaten uit het onderzoeksrapport op verzoek van Royal Anthos, de Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten. Daarnaast heeft Vertify bloembollen uit de partijen van het PAN-onderzoek kunnen traceren en opnieuw laten toetsen.
Voor het onderzoek van PAN Nederland zijn zowel online als bij tuincentra 21 monsters van bloembollen gekocht en in een Duits laboratorium onderzocht op residuen. Volgens het rapport zijn hierin 22 verschillende residuen van gewasbeschermingsmiddelen gevonden. Vertify geeft aan dat dit aantal niet klopt, omdat afbraakproducten van middelen eveneens zijn meegerekend.
Ook is een natuurlijke stof in narcis als middel meegerekend. Het gaat daarom om veertien aangetroffen middelen. Als daarbij de rapportagegrens van 0,05 mg per kilogram vers gewicht wordt aangehouden dan gaat het nog om negen (toegelaten) middelen. Die grenswaarde houden certificerende instanties en retailers aan bij residuonderzoek.
Niet-toegelaten middelen
Volgens het PAN-rapport zijn vier niet-toegelaten middelen aangetroffen. Hierbij rekent PAN Carbendazim mee, dat een afbraakproduct is van Thiophanat-methyl (merknaam Topsin M). Dit middel was ten tijde van de teelt gewoon toegelaten. Ook Methoxychloor komt in de analyses voor, maar heeft te maken met een natuurlijke stof in narcis. Vertify: „Er resteren uiteindelijk twee monsters met met residuen van niet-toegelaten middelen. De aangetroffen gehaltes daarvan zitten echter ver onder de grens van 0,05 mg per kilogram vers gewicht.”
Geen reden tot zorg
Voorzitter Henk Westerhof van Royal Anthos betreurt het dat gangbare bloembollen ten onrechte in een kwaad daglicht zijn gesteld. „De titel van het rapport heeft het zelfs over een valstrik voor insecten. Gangbare bloembollen geven geen enkele reden tot zorgen voor insecten en kunnen prima worden geplant.”
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ruth van Schriek