Kostprijs lang bewaren consumptieaardappelen gaat door een kwartje
Dat maakt de POC bekend. De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen maakte gebruik van het jaarlijkse kostprijsmodel van de NAV en doet daarmee een schatting voor 2022. „De resultaten zijn voor telers die vaker aan hun kostprijs rekenen waarschijnlijk niet schokkend”, geeft POC-bestuurder Jacco de Graaf aan. „Wat wij proberen is een bewustwording te creëren bij de groep telers die niet regelmatig zijn kostprijs inzichtelijk maakt.”
In het recente verleden zijn door het wegvallen van Chloor IPC en de daarmee samenvallende kosten om de bewaring te reinigen de kosten voor de teler al flink opgelopen. De NAV heeft hier een kostprijsverhoging voor de aardappels uit berekend van 1,3 cent langjarig, nog zonder de kosten voor de schoonmaak. Die zijn berekend op eenmalig 1,2 cent.
Verhoogde prijzen
Volgend jaar worden telers volgens de POC geconfronteerd met verhoogde prijzen. De grootste stijgers zijn kunstmest (+100 procent voor stikstof), diesel (+20 procent) en gas en stroom (+50 procent). Er zijn echter meer posten die meetellen: trekkers en machines (+15 procent) slijtdelen (+20 procent), bouwen (+20 procent) en repareren (+30 procent). Al met al komt de kostprijs, inclusief ondernemersmarge, voor levering eind juni uit boven een kwartje, aldus de POC. „En dan zijn de kosten voor bijvoorbeeld beregening nog niet meegenomen.”
Specifiek inzicht
Omdat de kostprijsberekening een standaardberekening is, heeft de POC op haar website een modelberekening geplaatst waarin iedere akkerbouwer zijn gegevens kan invoeren om specifieker inzicht in zíjn kostprijs te krijgen.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel