NAO: Stamppotaardappel maakt comeback in wintermaanden

Uit het onderzoek blijkt ook dat jong of oud, Nederlanders echte aardappeleters blijven. De aardappel is met name geliefd onder gezinnen met kinderen. Bij 41 procent van de gezinnen met kinderen van 0-4 jaar staat de aardappel twee tot drie keer per week op tafel. Bij de gezinnen met kinderen van 5-12 jaar geeft maar liefst 67 procent aan zes keer per week aardappels te eten. Koken is veruit de meest populaire vorm van aardappelbereiding (52 procent) gevolgd door bakken (17 procent) en stampen (10 procent). De populairste groente om bij aardappels te eten zijn sperziebonen (56 procent), gevolgd door bloemkool (50 procent) en broccoli (45 procent). Het minst populair is courgette (8 procent).
Boerenkool meest favoriete stamppot
Boerenkool is de favoriete stamppot onder Nederlanders (34 procent) volgens de belangenbehartiger van de Nederlandse aardappelhandel, gevolgd door andijvie (20 procent). Zuurkool en hutspot delen de derde plek (17 procent). Daarnaast is de stamppot met zuurkool bij ouderen opvallend populairder dan bij de andere leeftijdscategorieën. Gerechten met aardappels zijn het meest geliefd tijdens koude dagen, zo blijkt uit het onderzoek. Men eet de aardappel liever op een gure herfstdag (23 procent) of koude winterdag (35 procent) dan op een zonnige lentedag (8 procent) of warme zomerdag (4 procent). Vrouwen zijn tijdens de winter grotere fans (40 procent heeft er dan zin in) dan mannen (28 procent) van aardappelen.
Directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie: „De opening van het stamppotseizoen is hét moment dat de aardappel bij veel mensen weer op tafel komt. Niet voor niets vieren wij de opening van het stamppotseizoen omdat we weten dat consumenten graag aardappelen eten in de winter. De veelzijdige aardappel is namelijk onze gezonde, lokale held. Enerzijds bouwt de aardappel voort op een eeuwenoude Hollandse traditie en anderzijds is het een hypermodern wereldwijd voedingsproduct. Door de veelzijdigheid kan hij iedere dag op een andere manier terugkomen op het bord.”