Probleemonkruid aanpakken met innovatief onkruidbeheersingsysteem
De akkerbouwtak van het bedrijf van de familie Horsmans omvat ongeveer 100 hectare. Het is geen lössgrond zoals in veel Limburgse akkerbouwgebieden, maar vooral zandgrond, vertelt Ruud Horsmans aan de keukentafel op de boerderij. De ondernemer heeft het bedrijf samen met zijn zoon Jules. De familie doet het meeste werk zelf.
Helemaal schoon
Even later rijdt Horsmans naar een bietenperceel dat de loonwerker net aan het rooien is. Het is vruchtbare zandgrond. “Ontgonnen door mijn grootouders”, zegt hij. “Daarvoor was het heide.”
Het perceel met 10 hectare Smart Liesa is al voor de helft gerooid. Zoon Jules rijdt met de kieper de bieten naar de hoop die dicht langs de doorgaande weg ligt. In het perceel doet vader Ruud met beide handen bietenblad opzij. “Kijk, helemaal schoon”, zegt hij. Er is inderdaad geen onkruid te zien tussen de rijen. Akkermunt was een groot probleem op dit perceel, legt Horsmans uit. “Dat is hier al jaren een probleemonkruid. Het heeft ondergrondse uitlopers, net als kweek. Bestaande middelen werken er niet voldoende tegen.”
Dat was voor de Limburgse telers de belangrijkste reden om het CONVISO® SMART systeem in te zetten. In het begin van de teelt hadden ze er nog weinig vertrouwen in. “Eerst waren we er niet gerust op dat het zou werken. Het stond onder andere hartstikke vol met akkermunt”, zegt Horsmans. Maar na verloop van tijd zag hij verandering. “Ik zag het onkruid heel langzaam wegtrekken. Op den duur was het helemaal verdwenen. Het heeft perfect gewerkt.”
Minder bespuitingen nodig
Horsmans is heel tevreden op het resultaat. Hij somt de voordelen op van het CONVISO® SMART systeem: “We hebben twee keer in plaats van vier keer een onkruidbestrijding hoeven te doen, dus een lagere milieubelasting, minder werk en een betere doorgroei van de bieten. Ik zag het verschil met het perceel ernaast met een ander ras met gangbare onkruidbestrijding. Smart Liesa groeide mooi door, terwijl je op het perceel ernaast groeiremming zag na elke bespuiting.” Horsmans vindt het ook een voordeel dat het moment van de bespuiting tegen onkruid wat minder nauw komt dankzij de lange nawerking van het middel.
Tot slot bespaart het innovatieve systeem niet alleen bespuitingen, maar ook nog handwerk. Want in de zomer gaat er altijd nog een keer iemand door het perceel om schieters en late onkruiden te verwijderen.
Teelt is goedkoper
Horsmans heeft alles op een rijtje gezet en komt tot de conclusie dat de kosten van het CONVISO® SMART systeem alleen al op gewasbeschermingsmiddelen per saldo minimaal 100 euro per hectare lager uitkomen dan van gangbare rassen.
Hij heeft de opbrengstcijfers nog niet binnen, maar hij verwacht dat het perceel ongeveer evenveel tonnen suiker oplevert als zijn percelen met gangbare rassen.
Voor hem zit de grote winst erin dat een probleemonkruid is verslagen. “Ik hoop dat akkermunt voortaan wegblijft op dat perceel.”
Gaat hij het volgend jaar weer toepassen? “Ik moet nog even op de uitslag van de bieten wachten”, antwoordt Horsmans. “Maar ik ben er heel tevreden over en een deel van de bieten komt volgend jaar wel op een perceel waar zo’n aanpak nodig is.”
Akkerbouw en varkenshouderij
De familie Horsmans heeft in het Limburgse Maria Hoop, dicht tegen de Duitse grens, een gemengd bedrijf met twee takken: akkerbouw en varkenshouderij. De varkenshouderij is een gesloten bedrijf met zowel fokkerij als mesterij. In totaal houden ze zo’n 5000 dieren.
Jules Horsmans is de vierde generatie Horsmans in het bedrijf. De familie heeft twee medewerkers in dienst, vooral voor de varkenshouderij.
Alle gescheiden mest uit hun varkenshouderijtak gebruiken ze op de eigen akkers. Alleen de vaste fractie van de mest niet. Die gaat naar België.