Ciolos houdt vast aan vergroeningseisen

Voor een gehoor van Europese landbouwjournalisten in Brussel gaf hij aan dat een boer helemaal geen premie krijgt als hij niet aan vergroening doet. In verschillende EU-landen is er een juist roep om premie en vergroening los te koppelen. In de Nederlandse situatie bestaat de hectaretoeslag uit gemiddeld ca. 250 euro premie en 120 euro vergroeningsbijdrage, totaal ca. 370 euro per ha. Dat wordt lager als de ministers van financiën begin volgend jaar snijden in het landbouwbudget.
Dubbele premies
Een vraagstuk dat speelt is de kwestie van dubbele premies. Voor elke hectare die een boer voor zijn bedrijf heeft krijgt hij een hectaretoeslag, ook voor hectares waarvoor hij nu een subsidie krijgt voor landschaps- , weidevogel of natuurbeheer. Vraag is of hij naast die toeslag straks een volledige beheerssubsidie kan krijgen voor die hectares. Kortom meer geld per hectare. “Ja, dat is mogelijk”, was het antwoord van Ciolos, maar daar hoort wel de aantekening bij dat het land dat zelf bepaalt. Dat laatste kan bijvoorbeeld betekenen dat Nederland zuinig gaat doen door voor die beheershectares met een lagere beheersvergoeding te werken. Vergoeding plus hectaretoeslag komen dan uit op het huidige bedrag dat de boer voor beheer ontvangt. Niks extra’s dus.
Buitenlandse vergroening
Een onderwerp dat ook nog uitgewerkt moet worden is hoe de nieuwe regeling omgaat met boeren die land in het buitenland hebben. Zoals het er nu uitziet kunnen ze ecologische vergroening op buitenlandse percelen niet meetellen voor hun Nederlandse bedrijf. Een boer kan niet een paar hectare ecologische grond in Roemenie kopen om aan de 7 procents eis te voldoen en ook niet als hij bijvoorbeeld net over de grens grond heeft in Duitsland of België.
Honger
De Europese landbouworganisaties zijn overigens fel tegen die 7 procents eis, liet Copa-Cogeca secretaris-generaal Pekka Pesonen weten in de bijeenkomst met de agrarische journalisten. “Hoe kun je terwijl de wereld om voedsel schreeuwt landbouwgrond uit productie nemen. Dat is onacceptabel”, betoogde hij. Ciolos vond dat het wel meevalt. Nu al is in de EU gemiddeld 3,5 procent van de grond niet in bedrijf, maar ecologisch en die andere 3,5 procent halen de boeren wel in met productieverhoging, stelde de landbouwcommissaris. Overigens geldt dat gemiddelde van 3,5 procent beslist niet voor Nederland.
Besluitvorming
In de Europese Raad van Ministers is de afgelopen maanden gebleken dat Ciolos een ploitiek relevant aantal met name Noord-Europese landen tegenover zich weet als het gaat om zijn nieuwe GLB voorstellen. Deze landen waaronder Nederland willen meer keuzevrijheid. Het Europese Parlement diende een record aantal moties in waarmee de plannen van Ciolos gewijzigd zouden moeten worden.
Tekst: Hans Siemes