Column: Klaas Heringa: Zorgen over hoge kunstmest- en dieselprijzen
De graanopbrengsten vielen tegen, de tarwe heeft weinig zon gehad. En dat was extra jammer, omdat we 40 procent al in de voorverkoop hadden verkocht. Door de lage opbrengsten werd dat dus 60 procent. Zo hebben we van de mooie prijzen van 27 of 28 cent weinig meegekregen: de voorverkoopprijs was 16 tot 17 cent. Tja, twee jaar geleden waren we met zo’n prijs heel blij geweest.
We hebben via DLG (de Deense afzetcoöperatie) 800 ton tarwe verkocht via prijsmeeliftcontracten van Cargill. Deze grote graanspeler biedt dergelijke contracten aan als een soort callcontract, en de prijzen lopen gelukkig verder op. Wij hebben deze tarwe uiteindelijk verkocht voor 28 cent. Nu staan de prijzen als op 31 cent, zijn we toch weer te vroeg uitgestapt. Maar ach, ik ben tevreden met 28 cent.
Stropers
De nieuwe pers - Krone XL - die we dit jaar hebben gekocht, hebben we deze zomer kunnen inwerken. Er zaten nog wel een paar kinderziektes in, maar Krone heeft die perfect opgelost. De service was heel goed.
Aan het begin van de coronacrisis hebben we, met het oog op de toen lage brandstofprijzen, een grote voorraad diesel gekocht: 160.000 liter. Die is na twee seizoenen op, en nu moeten we ook aan de bak met de huidige hoge prijzen. De nettoprijs is ten opzichte van toen bijna verdubbeld! Gelukkig krijg je als ondernemer wel de accijns terug, dus dat scheelt weer.
Lees verder onder de foto
Nu lopen we tegen problemen met gewasbeschermingsmiddelen aan. Bepaalde werkzame stoffen moeten uit China komen, bijvoorbeeld om grassen dood te spuiten in koolzaad. Maar door de coronacrisis ligt al het transport op z’n gat, en zijn we gedwongen later dan gewoonlijk met duurdere middelen te spuiten. Ik ben bang dat dit in de toekomst een groter probleem gaat worden als corona nog een tijdje aanhoudt. Dat is voor mij wel een reden van zorg. Daar sta ik niet alleen in, het ministerie van landbouw ziet dat ook.
Hoge kunstmestprijs
Ander punt van zorg is de hoge kunstmestprijs. We hebben 200 ton KAS in Polen gekocht voor 37 cent. Dat was toen al redelijk duur, maar nu is het eigenlijk onbetaalbaar. Meestal spreiden we de aankoop van kunstmest, maar nu ben ik heel blij met een voorraadje.
Onze plannen voor 35 hectare zonnepanelen zijn nog niet veel verder… ook hier malen ambtelijke molens niet heel snel. Het loopt allemaal erg traag. Voor ze er staan, zijn we twee jaar verder. De Deense regering stimuleert de opmars van zonneparken, ze oefent grote druk uit op gemeentes om grote projecten van minimaal 50 hectare aan te leggen. In Denemarken zijn gemeenten met plannen voor wel 3.000 hectare zonnepark.
Lees verder onder de foto
Denen leggen zonnepanelen liever op grond dan op daken. Bovendien ziet de brandverzekering liever geen panelen op het dak. En, ook niet onbelangrijk, hier is voldoende grond, ook veel arme grond. Alhoewel ook hier de grondprijzen omhoog gaan, zij het niet zo snel als in Nederland. Hier zitten we op een stijging van 5 tot 6 procent per jaar.
Vanuit mijn werk als emigratiebegeleider zie ik weer een toenemende belangstelling voor Denemarken, ook vanuit de akkerbouw. Er is hier veel grond en er zijn volop mogelijkheden.
Daglengte
Het najaarswerk zit er hier al weer op; voor 1 oktober moet alles geploegd en gezaaid zijn. Nou, voor de tarwe heb je misschien nog een uitloop tot 10 oktober, maar dan is het echt gebeurd. Anders gaat het gewas te klein de winter in. De daglengte heeft wel degelijk een stevige invloed daarop, dat had ik vroeger nooit zo gezien. Dus de druk is hier van de ketel. Mijn zoon is bezig met de strohandel, er gaan elke dag wel een paar wagens weg. Voor de rest is het hier mooi rustig.
PS Nog een leuk nieuwtje: ik word opa! In februari wordt mijn eerste kleinkind geboren, in Denemarken. En daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee.