Water en winter bedreigen slot bietencampagne
In grote delen van het land kan het neerslagtotaal in een week tijd tot boven de 50 mm oplopen. Na Sinterklaas volgt mogelijk serieus winterweer. Hier komt de komende dagen meer duidelijkheid over, als de route van de depressietrein die op gang is gekomen beter kan worden ingeschat.
Kans op matige vorst
Al enkele dagen zijn er aanwijzingen dat vanaf Sinterklaas met name in het binnenland lichte tot matige vorst mogelijk is. Wellicht voorafgegaan door sneeuw. Vooral in Zuidoost-Nederland is er kans op een enkele centimeters dik sneeuwdek, blijkt uit kaarten van het Europese weercentrum ECMWF tot en met midden volgende week.
Op dit moment is er nog geen officiële vorstwaarschuwing verzonden door Cosun Beet Company en het IRS. Deze vorstwaarschuwing is namelijk is gebaseerd op de vijfdaagse weersverwachting. Tot en met zondag 5 december berekent weerbureau Weerplaza geen vorst.
Wel geldt in het hele land het bewaaradvies code C voor neerslag. Het advies is bij meer dan 10 mm neerslag in twee dagen bietenhopen met vliesdoek af te dekken zodat het product droog blijft.
Rooiadvies: vóór 1 december
Sowieso is het standaardadvies van Cosun ieder jaar om voor 1 december te rooien, aangezien de kans op verzadigde grond en /of een vorstperiode in dit jaargetijde toenemen. Maar dit betreft een advies, het is geen verplichting. Dat er nog bijna 20 procent van de suikerbieten gerooid moet worden in de week voor Sinterklaas, wijkt niet af van het langjarig gemiddelde, laat Cosun weten.
Decemberwinter 11 jaar geleden
De laatste keer dat de bietencampagne op het eind serieus gehinderd werd door winterweer was in 2010. Toen begon eind november een vorstperiode die ruim een maand duurde. De gemiddelde etmaaltemperatuur in december kwam in De Bilt uit op 1,5 ⁰C onder het vriespunt. Sindsdien is het in de laatste maand van het jaar niet meer zo koud geweest.
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Beeld: Agrio archief
Bron: Agrio archief