Column: Karin Bergmans-Elshof: De groentetuin van Europa
Er kunnen kennelijk honderdduizend woningen gebouwd worden, meerdere datacenters, een vliegveld, extra windturbines, nieuwe zonneparken en netwerknatuur aangelegd. Voor alles kijkt iedereen naar Flevoland, maar ondertussen is er hier een gevecht om de ruimte ontstaan. Flevoland is niet dé oplossing. Voor het gemak wordt ook maar even vergeten dat het hier om één van de beste en vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld gaat.
Dat heeft vooral te maken met de extreem hoge productiviteit van de landbouwgrond hier op de bodem van de zee. Wij produceren méér per vierkante meter, dat zie je dan ook terug in de grondprijzen. In Flevoland is nu 70 procent van de grond in gebruik door boeren. Tien procent van die landbouwgrond dreigt de komende twintig jaar te verdwijnen. Flevoland telt meer dan 1.800 agrarische bedrijven met een productiewaarde van ruim 1 miljard euro.
De akkerbouwsector is hier beeldbepalend, maar er is ook melkveehouderij, fruitteelt en glastuinbouw. En natuurlijk agrarische opleidingen, bedrijven en onderzoeksinstituten. We hebben dan ook een kritische massa aan landbouwgrond nodig om voorop te blijven lopen. Het zou jammer zijn als we die dreigen te gaan verliezen.
Voor het gemak wordt ook maar even vergeten dat het hier om één van de beste en vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld gaat.
Dat mag best wat meer voor het voetlicht worden gebracht. Wellicht kan de Floriade Expo 2022, de 10-jaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling, in Almere hier nog iets in betekenen. Die handschoen moeten we gezamenlijk oppakken. FlevoFood, een netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven, is al druk bezig met het vullen van een aantal kavels maar kan nog ondersteuning gebruiken. Ondertussen hebben we ook met Team Agro NL en LTO vrij recent de koppen bij elkaar gestoken. We vonden het nodig om alle initiatieven die zich bezig houden met het verbinden van boeren en burgers eens samen te brengen.
Vrij snel was een heuse BoerBurgerFlevoland-appgroep een feit. Inmiddels bestaat deze uit 25 deelnemers van zo’n 20 initiatieven. Van boerderijeducatie tot voedselverbindende initiatieven. Van sectorpromotie tot lobby en van routes-door-de-polder tot pure boer-burger promotie. En nog eens een handvol clubs die al wel genoemd maar nog niet actief benaderd zijn. We zouden eind november voor het eerst gezellig bij elkaar komen in een buurthuis-op-wielen van De Lelystadse Boer; boeren onder de rook van Lelystad Airport die van de nood maar een deugd hebben gemaakt. Helaas moest het digitaal, maar het begin is er. We gaan elkaar op de hoogte houden en elkaars initiatieven versterken, bijvoorbeeld met vrijwilligers of door evenementen op elkaar af te stemmen. Elkaar jaarlijks opzoeken onder leiding van een roulerende voorzitter. Flevoland, de groentetuin van Europa, is niet leeg maar leeft!