Duitse landbouworganisaties roepen nieuwe regering op ruimte te maken voor gen-techniek
Ter gelegenheid van de vorming van een nieuwe Duitse regering hebben 22 verenigingen uit de land- en tuinbouw en voedingsindustrie daarom een ‘position paper’ gepresenteerd over het omgaan met nieuwe gen-technieken in de landbouw.
De Duitse en Europese landbouw staan voor grote uitdagingen: voedselzekerheid, omgaan met klimaatverandering, bescherming van het milieu en biodiversiteit, met behoud van concurrentievermogen. Daarbij komt de implementatie van de farm-to-fork-strategie van de Europese Commissie en het specifieke doel van de nieuwe regering om binnen 10 jaar 30 procent biologische landbouw te bereiken.
Ondersteuning
Dat heeft zijn impact op de productiviteit van de landbouwproductie in Duitsland en Europa, analyseert de groep van 22. Boeren moeten snel gewassen kunnen gebruiken die aan de eisen voldoen. „We verwelkomen daarom het feit dat de nieuwe regering de veredeling van klimaatresistente plantenrassen wil ondersteunen”, benadrukt Udo Hemmerling , adjunct-secretaris-generaal van de Duitse boerenbond.
De groep wil echter meer. Veredeling van een nieuw plantenras duurt gemiddeld tien tot vijftien jaar. De ondertekenaars willen dit proces verkorten door alle beschikbare methoden verantwoord in te zetten. Eén van die methoden is de Crispr/Cas-genenschaar. Buiten Europa al beschikbaar, maar ook hier dringend nodig om opbrengstdaling te voorkomen, aldus Henning Ehlers van de Duitse Raiffeisenvereniging. „Noodzakelijke rassen kunnen dan op korte termijn beschikbaar komen.”
Aanpassing wet
Om de genoemde doelen en uitdagingen het hoofd te bieden, roepen de verenigingen de nieuwe federale regering op om „te werken aan een tijdige aanpassing van de Europese wet betreffende genetische manipulatie.”
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ruth van Schriek