Met drones alternaria opsporen
Het ILVO experimenteert al enige tijd met het opsporen van alternaria met sensoren, drones en artificiële intelligentie. „Via de drone proberen we de teler meer informatie te geven, een beter overzicht”, zegt de onderzoeker. Het zal niet zo ver komen dat artificiële intelligentie de expertise van de teler helemaal kan vervangen, voegde hij er aan toe.
Vroeg stadium
Via drones kunnen ook snel schimmelvlekken worden gedetecteerd. „Sensoren op de drones helpen om de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium detecteren in het veld”, zegt Van de Vijver. „Dankzij de artificiële intelligentie kun je de schimmelziekte al op één plant zien. Dat is veel sneller dan de teler dat kan zien, die ziet het doorgaans pas als er grote oppervlaktes geïnfecteerd zijn. Het is belangrijk de ziekte te doden als die in je plant zit en hoe vroeger je er bij bent, hoe meer je de impact kunt beperken. Dankzij die vroege detectie kan de teler namelijk met een gerichte bespuiting effectief en met beperkte milieu- en financiële impact ingrijpen.”
Resultaten via tablet
Dankzij deze techniek krijgt de akkerbouwer via een tablet meer informatie en een overzicht waar de ziekte in het veld zit. De bedoeling is dat hij minder en gerichter kan spuiten. „De teler kan een spuitbeurt overslaan of een paar dagen uitstellen. Bij aardappelen wordt er tussen de 10 en 18 keer gespoten, afhankelijk van het weer. Als je een bespuiting twee dagen kunt uitstellen, betekent dat een enorme winst.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: ILVO