Nedertarwe moet baktarwe van Nederlandse akkers een boost geven
In Nederland worden relatief weinig granen geteeld. De meeste akkerbouwers teen hier granen puur voor de vruchtwisseling. „Het is een goede ontwikkeling dat nu meer aandacht komt voor de teelt van hoogwaardige granen,” stelt Jurriaan Visser van CZAV. „In de regio Zuid-West Nederland kunnen we baktarwe van prima kwaliteit telen. Zeker nu sprake is van toenemende logistieke problemen in de aanvoer van granen is het een groot voordeel dat we baktarwe uit eigen streek kunnen aanbieden. Echter de teelt van bakwaardige tarwe vormt wel een grote uitdaging”, aldus Jurriaan Visser.
Duurzaam geteeld
Royal Koopmans presenteert de ‘Nedertarwe’ als een duurzaam geteeld graan van dichtbij. De meelfabrikant onderstreept dat het graan afkomstig is van Nederlandse bodem, alwaar het duurzaam en volgens strikte richtlijnen wordt geteeld door gecertificeerde en vooruitstrevende boeren. Koopmans zegt zo bij te dragen aan een verdere verduurzaming van alle schakels in de graanketen. Koopmans zegt van dit graan Nederlandse bloem en meel van topniveau te kunnen maken. Ze gaat dit op de markt brengen in de vorm van: Nedertarwe Bloem, Nedertarwe Volkorenmeel, Nedertarwe Banketbloem.
Heel Nederland
Bij de aftrap worden boeren en bakkers uit Rotterdam en Zeeland bij elkaar gebracht om zo de duurzame beweging in de graanketen te versnellen. Koopmans onderstreept dat het de bedoeling is dat vanuit Rotterdam het Nedertarwe brood op termijn in heel Nederland verkrijgbaar zal zijn.
Officiële presentatie
In januari 2022 gaan CZAV en Royal Koopmans het ‘Nedertarwe’ project officieel presenteren. Dan worden ook meer details bekend. Voor het komende seizoen zijn inmiddels de nodige Zeeuwse percelen met specifieke baktarwerassen ingezaaid.
Wietse Schiere, meester Boulanger bij Koopmans: „Na jarenlange ontwikkeling is het gelukt om met vakmanschap en passie graan uit Nederland op topniveau te brengen.”