Schade door aaltjes blijft een groot probleem, welke maatregelen neem jij?
Overlast van aaltjes voorkomen
Aantasting en overlast van schadelijke aaltjes, zoals vrijlevende-, wortelknobbel- en wortellesieaaltjes, zorgen bij een te hoge druk in akkerbouwgewassen voor groeiremming en kwaliteitsverlies. Aaltjes prikken wortels en knollen van de plant aan waardoor er lesies of vergroeiingen ontstaan. Dit met afkeuring en opbrengstverlies van het product tot gevolg.
Bij een hoge aantasting van aaltjes is het lastig om de balans in de grond te herstellen. Een teler kan daar verschillende preventieve maatregelen bij gebruiken. Die maatregelen kunnen bestaan uit het kiezen van de juiste groenbemester, rassenkeuze en het toepassen van gewas ondersteunende producten. Echter om hierbij geen onnodige verkeerde keuzes te maken is het belangrijk om eerst een grondmonster van het perceel te laten nemen. Na het analyseren weet je precies welke en hoeveel schadelijke aaltjes er in de grond aanwezig zijn.
Meten is weten
De timing van het nemen van een grondmonster is belangrijk om een juist beeld te krijgen van de aaltjesdruk. Het ideale moment is na de teelt tussen november en februari. De meeste aaltjes bevinden zich dan in de bovenlaag van de grond en in de overgebleven gewasresten. Doe je de meting tijdens het groeiseizoen, dan kan het zijn dat een deel van de aaltjes niet in het grondoppervlak aanwezig is.
Belang van groenbemesters
Groenbemesters zaaien als vanggewas kan een belangrijke schakel zijn in het beheersen van aaltjes. Het is bijvoorbeeld bekend dat wortellesieaaltjes minder actief worden bij het aanprikken van Tagetes. Doordat het aaltje de endodermis van de plant aanprikt komen er stoffen vrij die er voor zorgen dat het wortellesieaaltje afsterft. Bladrammenas zorgt er weer voor dat de populatie wortelknobbelaaltjes afneemt.
'Door Nemater en Stimuter toe te passen zorg je voor een betere ontwikkeling van het gewas'
Tegelijkertijd kan een verkeerde keuze zorgen voor juist het tegenovergestelde effect. Het wortelknobbelaaltjes M. fallax en het wortellesieaaltje P. penetrans vermeerderen sterk op Facelia en Japanse haver zorgt voor vermeerdering van M. chitwoodi. De keuze voor de juiste groenbemestermix is erg belangrijk om niet tegen een teleurstelling aan te lopen. Een goede analyse van een grondmonster kan bij deze keuze helpen.
Betere ontwikkeling van het gewas met Nemater
Een niet goed ontwikkelend gewas blijft gedurende de hele teelt voor uitdagingen zorgen. Door vanaf het moment van zaaien Nemater en Stimuter toe te passen in de teelt zorg je voor een betere ontwikkeling van het gewas. Nemater is een biostimulant die bestaat uit een sterk geconcentreerd mengsel van speciaal geselecteerde kruidenconcentraten (o.a. Tagetes extract). Dankzij de plantversterkende bestanddelen ontwikkelen de planten indirect een verhoogde weerbaarheid en vitaliteit. Nemater ondersteund het balans rondom de wortelzone. Stimuter bevat onder andere zeewier extracten en micro algen. De aminozuren in het product zorgt voor een vermindering van abiotische stress en bevordert de ontwikkeling van haarwortels.