Ongeveer 1 op de 3 akkerbouwbedrijven kreeg dit jaar TVL coronasteun
Dit bedrag verklaart voor meer dan de helft het toegenomen geraamde gemiddelde inkomen in de akkerbouw, dat vergeleken met 2020 steeg met 26000 Euro per bedrijf. De TVL regeling trad dit jaar in werking als aantoonbaar meer dan 30 procent inkomstenderving plaatsvond als gevolg van de coronacrisis en de vaste lasten minimaal 3000 Euro per kwartaal bedroegen. Het ging om een regeling per kwartaal met als referentiejaar 2019. Het minimale percentage omzetderving is in het nog lopende vierde kwartaal verlaagd naar 20 procent.
Verdeling over bedrijfstypen
Ongeveer 20 procent van de akkerbouwbedrijven die TVL steun ontvingen, teelt geen aardappelen. Wageningen Economic Research kan geen duidelijke lijn ontdekken in welk type akkerbouwbedrijven meer of minder steun ontvingen. Aardappelzetmeeltelers ontvingen wel duidelijk minder steun dan gemiddeld. Daarentegen ontvingen fruitteelt, bloembollen en vollegrondsgroentebedrijven meer steun dan gemiddeld in de akkerbouw.
In totaal 446 miljoen Euro TVL
Uit cijfers van RVO blijkt dat agrarische ondernemers, bosbouwers en vissers in de eerste drie kwartalen ruim 446 miljoen Euro coronasteun ontvingen, dankzij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) regeling en de regeling Ongedekte vaste kosten land-en tuinbouw (OVK). Achteraf vindt definitieve verrekening plaats.
Klik hier voor meer RVO informatie over de Tegemoetkoming Vaste Lasten