Cosun zet alles op alles om vorstbieten tijdig te verwerken
Cosun Beet Company benadrukt dat telers van late bieten met vorstschade snel het juiste besluit moeten nemen of ze aan de calamiteitenregeling meedoen. Deze regeling is in het algemeen belang van Cosun en haar bietentelers vanwege vorstschade namelijk in werking gesteld, nog tot 31 december.
Telers van vorstbieten betalen 6,50 Euro per ton bieten netto om alsnog te kunnen leveren. Met deze heffing wordt een extra premie à 0,25 Euro per ton netto voor wel goed bewaarde bieten waarvan de levering wordt uitgesteld, gefinancierd. Aanmelding voor de calamiteitenregeling verloopt via het ledenportaal. Bieten in de calamiteitenregeling worden met voorrang geladen.
Vorst in de grond en in de hoop
Op deze manier kan het bietenverwerkingsproces volop blijven doorgaan en blijft de impact van de vorstschade die sinds midden vorige week is ontstaan beperkt. De vorstschade in nog niet gerooide bieten is in Noordoost-Nederland, waar het tijdens de Kerstdagen het hardst vroor, het grootst.
In het oosten van het land is de meeste schade ontstaan in niet goed afgedekte bieten, laat Cosun weten. Begin vorige week moest in totaal nog 5 procent van het totale suikerbietenareaal worden gerooid, hoewel Cosun aanraadt suikerbieten altijd vóór Sinterklaas te rooien.
Draagkracht bodem
Een deel van dit areaal kon in december vanwege een gebrek aan draagkracht van de bodem door veel regen niet worden gerooid. Of dat de komende dagen wel gaat lukken is nog maar de vraag, al is er sinds half december weinig regen meer gevallen. De eerstkomende dagen wordt licht wisselvallig en uitzonderlijk warm weer voor de tijd van het jaar verwacht. De vorst die nog in de grond zit, zal snel verdwijnen.