Schouten blijft vasthouden aan verbod op neonicotinoïden
In de afgelopen jaren kozen België, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Spanje wel voor derogatie van op neonicotinoïden gebaseerde middelen in de bietenteelt, Nederland deed dat niet. Schouten is van mening dat een tijdelijke vrijstelling niet in lijn is met de door haar gesteunde Europese restricties op neonicotinoïden uit 2018. Daarnaast heeft ze op alle aanvragen die de sector in de afgelopen jaren heeft ingediend voor een vrijstelling een negatief advies gekregen van NVWA en Ctgb.
EFSA oordeelde recent dat de elf landen terecht een tijdelijke vrijstelling hebben afgegeven, omdat er of geen alternatieven waren (chemisch of niet-chemisch) of omdat er risico bestond op resistentie. „Deze publicatie van EFSA heeft geen invloed op de Nederlandse overweging om geen vrijstelling te verlenen aan een neonicotinoide-houdend middel in de bietenteelt”, aldus de minister in haar brief.
Alternatieve middelen
Schouten geeft aan te begrijpen dat Nederlandse telers niet blij zijn met het feit dat andere lidstaten een tijdelijke vrijstelling verlenen voor een gewasbeschermingsmiddel waarvan de werkzame stof niet meer mag worden toegepast in open teelten vanwege risico’s voor bijen. „Ik ben daarom met de sector in overleg gegaan om te zoeken naar oplossingen die passen binnen de principes van geïntegreerde gewasbescherming en binnen mijn Toekomstvisie gewasbescherming 2030.” Vooruitlopend daarop heeft ze voor alternatieve middelen (zonder neonicotinoiden) een tijdelijke vrijstelling verleend voor de suikerbietenteelt.
Daarnaast heeft de sector een projectvoorstel ingediend in het kader van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030. Binnen dit onderzoeksproject wordt gezocht naar alternatieven voor neonicotinoide-houdende middelen in de teelt van suikerbieten. „Ik sta positief tegenover dit subsidieverzoek en heb dit inmiddels in behandeling genomen, zodat het verzoek kan worden getoetst aan de Europese regels voor staatssteun.”
Totaalverbod op neonicotinoïden
De Europese Unie kondigde in 2018 een totaalverbod af op het gebruik van neonicotinoïden in de open teelten. Het verbod werd 1 januari 2019 van kracht. Als belangrijkste reden voor het verbod werd genoemd het beschermen van bijen en andere bestuivers.