Eindsprint in cichorei: hectareopbrengsten omhoog

Verwerker Sensus is blij met de extra kilo’s die in deze laatste oogstweken van het land komen. „Die kunnen we goed gebruiken, vanwege de groeiende vraag naar inuline”, zegt René Schunselaar.
Het aantal planten per hectare was aan het begin van het groeiseizoen al goed. In september, bij de start van de campagne, voorzag Sensus nog niet dat er dit jaar zoveel cichorei kon worden geoogst. „Door het koude voorjaar kwam de cichorei wat later op gang. De cichorei die nu wordt geoogst, heeft het volle groeiseizoen kunnen gebruiken.”
Inulinegetal
Het inulinegetal daalt licht naar 16,4 tot 16,5. Een daling is volgens Schunselaar vrij gebruikelijk tegen het einde van de campagne. Het tarrapercentage hangt nog steeds rond 13 procent.
De cichoreicampagne gaat door de hogere opbrengsten een paar dagen langer duren. Het einde stond gepland rond half januari. „Daar gaan we nu net overheen.” De campagne, de dertigste voor Sensus, is gestart op 6 september.
De oogst is nagenoeg afgerond. „Aan het begin van de week moest nog 200 tot 250 hectare worden gerooid. Daar zal de helft nu ook al wel weer af zijn.” De schommelende temperatuur is voor een stabiele bewaring wat minder. „5 tot 6 graden is de beste temperatuur.”