POC: laat aardappelareaal niet groeien
De situatie van 2021 is ontstaan door een areaalkrimp in de EU-4 van circa 5 procent en een opbrengst rond het meerjarig gemiddelde. Door het areaal volgend jaar niet of nauwelijks te laten groeien, is de kans dat de telers het volgende seizoen ook weer redelijke prijzen kunnen maken het grootst, aldus de POC.
Fritesmarkt
Zoals het zich nu laat aanzien blijven de gevolgen van de uitbreiding van de Covid-19-besmettingen door de Omikronvariant voor de fritesmarkt beperkt. Dan zal ook het aanbod op de fritesmarkt krap zijn, schat de POC in. „Daarmee heeft de teler meer kans om een redelijke prijs voor zijn vrije aardappelen te krijgen.” Om deze wat betere positie in de markt te behouden is het wel van belang om zo mogelijk de overtonnen (meeleveraardappelen) ook echt vrij te houden, een kostendekkende contractprijs te bedingen en de omvang van het areaal in de EU-4 in de hand te houden.
Contractprijzen
Een redelijke prijs op de vrije markt zorgt doorgaans voor betere contractprijzen. De nu bekende contractprijzen voor 2022 zijn echter niet hoog genoeg om de kostenstijging op te vangen. Een verhoging van 4 tot 5 cent is zeker nodig. De POC adviseert telers om met de nu bekende contractprijzen niet akkoord te gaan.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: POC